Νεοσύλλεκτοι από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα βρήκαν σκουλήκια στο φαγητό

Τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των νεοσυλλέκτων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ.

Έπειτα από την καταγγελία που δημοσίευσε το alt.gr, το ΚΚΕ προχώρησε στην ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας.

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο στρατόπεδο απασχολεί τη Βουλή, αφού το ΚΚΕ έχει καταθέσει και στο παρελθόν ερωτήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο αλλά και τα μέτρα προστασίας για την πανδημία.

Η ερώτηση:

Θέμα: Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των νεοσυλλέκτων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα νεοσύλλεκτοι στρατιώτες της Β΄ ΕΣΣΟ 2021 από το Σημείο Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, καταγγέλλουν το απαράδεκτο γεγονός ότι στο φαγητό της Καθαράς Δευτέρας, βρέθηκαν σκουλήκια.

Επίσης στην επιστολή τους οι φαντάροι διαμαρτύρονται διότι μετά από ενημέρωση που είχαν, τους ζητήθηκε να επιστρέψουν μέρος του προβλεπόμενου ρουχισμού που τους χορηγήθηκε. Είναι γνωστό ότι ο ρουχισμός που χορηγείται στους στρατεύσιμους ήδη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες για όλη τη θητεία, με αποτέλεσμα οι οικογένειες των φαντάρων να επιβαρύνονται οικονομικά για την αγορά πρόσθετου ρουχισμού για την κάλυψη των αναγκών τους.

Ακόμη οι νεοσύλλεκτοι διαμαρτύρονται για τις ελάχιστες ποσότητες σε υλικά και μέσα προστασίας από τον κορονοϊό αφού τους χορηγήθηκαν μόλις 50ml αντισηπτικού, ένα ζευγάρι γάντια και μία μάσκα.

Οι φαντάροι και οι οικογένειές τους για να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν στη διάρκεια της θητείας τους, αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Μπορεί η χώρα μας, σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν να δαπάνησε για το 2020, 4,398 δισ. ευρώ για νατοϊκές στρατιωτικές δαπάνες, κατέχοντας τη δεύτερη θέση στις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά όταν πρόκειται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιστατικά όπως τα παραπάνω.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

    Τη βελτίωση των γευμάτων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα;

    Τη χορήγηση των αναγκαίων μέσων και υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

    Τη χορήγηση του απαραίτητου ρουχισμού για την κάλυψη της στρατιωτικής θητείας; 

Δείτε την καταγγελία που δημοσίευσε το alt.gr

Επιστολή νεοσυλλέκτων από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα

Είμαστε νεοσύλλεκτοι στρατιώτες της  Β’ ΕΣΣΟ του 2021 που παρουσιαστήκαμε στο Σημείο Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα. Με το καλημέρα στη μονάδα, ήρθαμε αντιμέτωποι με την απαράδεκτη σίτιση και υγιεινή. Συγκεκριμένα στο μεσημεριανό γεύμα της Καθαράς Δευτέρας βρήκαμε μέσα στα φασόλια σκουλήκια! Η απάντηση που πήραμε όταν το αναφέραμε στη διοίκηση ήταν ότι θα πάρουν μέτρα να το διορθώσουν.

Σαν να μην έφτανε αυτό ενημερωθήκαμε πως πρέπει να επιστρέψουμε μέρος του ρουχισμού που μας δόθηκε. Συγκεκριμένα από τις τρεις φανέλες και τρία εσώρουχα  που μας παρέδωσαν, που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούν για τις ανάγκες της θητείας μας ζήτησαν να κρατήσουμε από ένα και τα υπόλοιπα να τα επιστρέψουμε!

Το κερασάκι στην τούρτα είναι τα 50ml αντισηπτικού, ένα ζευγάρι γάντια και μια μάσκα (!) που μας δόθηκαν για να προστατευτούμε υποτίθεται από την πανδημία.

Τέτοιες καταστάσεις μας οδηγούν να βάλλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμα και για βασικές μας ανάγκες, όπως είναι ο ρουχισμός και τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, την ίδια στιγμή που τα 8,62 ευρώ/μήνα που μας δίνει η κυβέρνηση δεν φτάνουν ούτε για μάσκες και αντισηπτικά.

Την ώρα που έξω από τις μονάδες οι οικογένειές μας και ο λαός συνολικά περνάνε δύσκολες ώρες από την διαχείριση της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας, καλούμαστε να υπηρετήσουμε τη θητεία μας επιβαρύνοντας κι άλλο τις οικογένειές μας ακόμα και για τη σίτιση μας.

Αυτό που βλέπουμε από την πρώτη στιγμή που παρουσιαστήκαμε είναι η ίδια εικόνα με έξω. Όπως έξω βρίσκει χρήματα η κυβέρνηση για πανεπιστημιακή αστυνομία και κρατικά σώματα καταστολής αντί για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και στήριξη των ανέργων, έτσι κι εδώ μέσα στο στρατό βρίσκει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και αποστολές εκτός συνόρων αντί να στηρίξει οικονομικά τους στρατιώτες και να τους παρέχει δωρεάν όλα τα απαραίτητα μέσα για τη θητεία τους.

Ζητάμε να δοθεί σε όλους τους νεοσύλλεκτους στρατιώτες ο απαραίτητος ρουχισμός και εξοπλισμός δωρεάν με ευθύνη του υπουργείου και των μονάδων.

Να σταματήσουμε το 2021 να συζητάμε αν θα βρούμε σκουλήκια στο φαγητό μας, αναβαθμίζοντας την ποιότητά του.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας μας από τον κορονοϊό δωρεάν, με εξασφάλιση τακτικών tests, ανανέωση όλων των ατομικών μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας από την πανδημία, υπεύθυνη ενημέρωση από υγειονομική υπηρεσία για τον εμβολιασμό, και προγραμματισμός εμβολιασμού των στρατιωτών άμεσα.

Νεοσύλλεκτοι Β’ ΕΣΣΟ του 2021

Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού, Θήβα

Σχετικά