Στις αρχές Απριλίου 2012 μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, προκηρύχθηκαν εκλογές για το Μάιο του 2012, στις οποίες τα δύο μεγάλα μέχρι τότε κόμματα, κατέγραψαν τα χαμηλότερα μεταπολιτευτικά τους ποσοστά ως απόδειξη της αποστροφής της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα που θεωρήθηκε υπεύθυνο για την χρεωκοπία της χώρας. Από τις διπλές τότε εκλογές, αναδείχθηκαν ως προσωρινά «καινούργιο» ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι επενδύοντας στο θυμικό του λαού, ενσωμάτωσαν ότι πιο ευκαιριακό υπήρχε ώστε να κατακτήσουν την εξουσία, κάτι που τελικά συνέβη το 2015. Τα τέσσερα και πλέον χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδόμησαν το μεταπολιτευτικό μύθο περί ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς, κάνοντας το αίτημα για ανανέωση της πολιτικής και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, πιο επιτακτική παρά ποτέ.
Το 2015 το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης προσπάθησε να δημιουργήσει αυτό το οποίο ήθελε η μεγάλη και σιωπηλή πλειοψηφία του ελληνικού λαού που δεν ήταν άλλο, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του ιδίου, από το να «να ενταχθούν και να συμμετάσχουν στα κοινά όχι οι άεργοι, όχι τα κομματικά στελέχη, όχι τα παιδιά των μεγάλων, αλλά αυτοί που έχουν δουλέψει, που έχουν βασανιστεί, που έχουν ανέβει σκαλοπάτι-σκαλοπάτι τη ζωή και ξέρουν τι σημαίνει και ο πόνος του ανέργου και ο πόνος του εργαζόμενου», για να καταλήξει να βάλει από το παράθυρο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με λίστα στο ψηφοδέλτιο της Βοιωτίας αυτό που ξόρκιζε, έναν αποτυχημένο πολιτευτή της ΝΔ και το παιδί μίας πρώην βουλευτίνας κατακρημνίζοντας τα ποσοστά του σε σχέση με ότι είχε λάβει λίγους μήνες πριν.
Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης το 2017, εγκαίρως αντελήφθη το πολιτικό κενό που υπήρξε από την αποτυχία του Ποταμιού και έθεσε ως στόχο την ανανέωση και τη διεύρυνση της ΝΔ, δημιουργώντας το μητρώο στελεχών στην προσπάθεια τότε της ΝΔ να διευρύνει το στελεχιακό της δυναμικό. Όπως όμως σε όλα τα παραμύθια, έτσι και σε αυτό του μητρώου στελεχών υπάρχει πάντα ένας «δράκος». Στην προκείμενη περίπτωση αυτός δεν ήταν άλλος από το παλαιό κομματικό σύστημα το οποίο έκανε το παν για να διατηρήσει την προνομιακή του σχέση με την εξουσία, την κότα με τα χρυσά αυγά. Αυτό το παλαιοκομματικό σύστημα ακύρωσε στην πράξη κάθε ουσιαστική προσπάθεια ανανέωσης. Η ακύρωση αυτή στην περίπτωση της Βοιωτίας μάλιστα ήταν τραγικά εμφατική και δεν θα έχριζε ιδιαίτερου σχολιασμού αν δεν πρωταγωνιστούσαν ξανά ο ίδιος αποτυχημένος πολιτευτής που επανήλθε στο μαντρί και το παιδί ενός άλλου πρώην βουλευτή.
Οι ψηφοφόροι της Βοιωτίας «τίμησαν» για άλλη μια φορά δεόντως την επιστροφή του πονηρού πολιτευτή κατατάσσοντας τον προτελευταίο, ακυρώνοντας στην πράξη το όνειρο του να «εκπροσωπήσει» τους συμπολίτες του. Ο δράκος του συγκεκριμένου παραμυθιού όμως μάλλον μοιάζει με τη Λερναία Ύδρα. Κάθε φορά που οι πολίτες ακυρώνουν τις προσπάθειες των πονηρών πολιτευτών «κόβοντας τους το κεφάλι» καταψηφίζοντας τους, αυτοί μέσω υπόγειων ρευμάτων και των νημάτων που μπορεί να κινούν, επανέρχονται. Έτσι επανήλθε και ο πολιτευτής της ιστορίας μας αυτή τη φορά ως Διευθύνων Σύμβουλος στον ΑΔΜΗΕ.
Δεν γνωρίζω επακριβώς το πότε και που έχει εργαστεί και τι διευθυντικές θέσεις κατείχε το συγκεκριμένο άτομο στο παρελθόν, παρόλο που στη Βοιωτία γνωριζόμαστε λίγο πολύ όλοι αναμεταξύ μας. Ούτε γνωρίζω αν έχει ακούσει ποτέ τη φράση “άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει” του αρχαίου Αθηναίου νομοθέτη και φιλόσοφου Σόλωνα που σημαίνει «αν μάθεις να διοικείσαι, θα μάθεις να διοικείς*». Υποθέτω όμως ότι αυτά τα γνωρίζουν όσοι τον έκριναν κατάλληλο για να υπηρετήσει μια επιχείρηση στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 51%.
Αυτοί λοιπόν που αποφάσισαν την τοποθέτηση του συγκεκριμένου ανθρώπου σε μια τόσο νευραλγική και καλοπληρωμένη θέση, αυτοί που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οφείλουν να λογοδοτούν και να κάνουν ότι οφείλει να κάνει και η γυναίκα του Καίσαρα, όχι μόνο να είναι τίμιοι αλλά και να φαίνονται τίμιοι. Προς τούτο θα πρέπει όχι μόνο ενημερώσουν ποια βιογραφικά αξιολόγησαν ώστε να καταλήξουν στην συγκεκριμένη επιλογή αλλά και αν έλαβαν υπόψιν στην επιλογή τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού που έλεγε: «Τι προτιμά ο κόσμος, να διορίζουμε αποτυχημένους βουλευτές στα νοσοκομεία μας ή τεχνοκράτες που θα λογοδοτούν και θα αξιολογούνται με βάση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα;».
Μέχρι να συμβεί αυτό ας έχουμε κατά νου όλοι, ότι η κοινωνία αναζητά μια κυβέρνηση που θα τηρεί τις υποσχέσεις της, θα δίνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και θα αφουγκράζεται τις αγωνίες τους, αντί να διορίζει ημετέρους χωρίς προσόντα σε νευραλγικές και καλοπληρωμένες θέσεις. Ιδιαίτερα σήμερα που η διαχείριση της πανδημίας αναγκάζει πολλούς από τους συμπολίτες μας να είναι είτε άνεργοι είτε να έχουν κλειστά τα καταστήματα τους και να βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο διότι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν λογαριασμούς, μεταξύ των οποίων και της ΔΕΗ, χωρίς να κάνουν σεφτέ, το βόλεμα ημετέρων στον ΑΔΜΗΕ αποτελεί ύβρη. Ας το λάβουν αυτό υπόψιν τους, όσοι θεωρούν την θέση και την ψήφο όσων στηρίξαμε τη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές για να φύγει ο θίασος των ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ δεδομένη.
Ας καταλάβουν επιτέλους κάποιοι ότι, μεταρρύθμιση δεν είναι το βόλεμα ημετέρων.
Παναγιώτης Περγαντάς
Βιολόγος, Επιχειρηματίας
ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΕ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΩ.ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΤΗΡΙΞΑ ΤΟΝ ΘΕΩΡΩ ΦΙΛΟ ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΩ ΛΟΓΩ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ.ΜΠΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ν.Δ.ΚΑΙ Ο ΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ.ΚΑΠΟΤΕ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ.ΕΤΣΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ Ν.Δ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΡΙΖΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ.
ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ ΔΥΟ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΚΙΑ.ΜΙΑ ΨΕΜΑ ΔΥΟ ΨΕΜΑ ΤΡΙΤΗ ΕΧΑΣΕΣ.Ο ΠΙΝΩΝ ΜΕΘΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΙΖΩΝ ΧΑΝΕΙ ΚΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ .ΕΚΛΟΓΕΣ.ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ .ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΔΕΝ ΑΡΓΕΙ Η ΩΡΑ.ΨΗΦΟ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.ΜΑΥΡΟ.