Σούπερ μάρκετ: Φεύγουν οι απαγορευτικές κορδέλες από τα ράφια τη Δευτέρα

Στις 5 Απριλίου, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όλα τα προϊόντα θα πωλούνται κανονικά- Όλα τα νέα μέτρα
Στα ράφια θα επανέλθουν από τη Δευτέρα 5 Απριλίου όλα τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, καθώς αναμένεται να γίνει και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε ότι στο εξής θα μπορούν οι καταναλωτές να αγοράζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα (βιβλία, οικιακές συσκευές, καλλυντικά κλπ) και από τα σούπερ μάρκετ. Όπως είπε, θα βγουν οι απαγορευτικές κορδέλες και θα μπορούν να πωλούν όλα τα προϊόντα τους.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια rapid ή self test για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και το άνοιγμα των καταστημάτων. Σχετικά με την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε όλες τις περιοχές, δήλωσε: «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να επανεκκινήσουμε κλάδους που έχουν δείξει ότι δεν επιβαρύνουν, χωρίς να στέλνουμε όμως το μήνυμα ότι έχουν ανοίξει τα πάντα και μπορούμε να είμαστε όλοι έξω».

Παραμένει ο περιορισμός των 2 χιλιομέτρων

Πάντως, παρά τη μικρή χαλάρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων για λόγους άσκησης τα Σαββατοκύριακα, παραμένει ο περιορισμός των μετακινήσεων έως 2 χιλιόμετρα από το σπίτι ή εντός του δήμου για αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων.

Η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033.

Με sms στο 13032 και ραντεβού οι αγορές από καταστήματα

Παράλληλα, από τη Δευτέρα, οι καταναλωτές για να προβούν σε αγορές από καταστήματα λιανεμπορίου, οφείλουν να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους μόνο στο 13032, προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού.

Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως. Παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες οφείλουν να υποδέχονται εντός του μαγαζιού μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Ποια καταστήματα ανοίγουν

Τα καταστήματα που ανοίγουν από τις 5 Απριλίου είναι τα εξής: τα συνοικιακά καταστήματα τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα.

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα εξής καταστήματα: shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος) outlets εμπορικά κέντρα εκπτωτικά χωριά Για τα συγκεκριμένα καταστήματα θα γίνει επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις

Σχετικά