Μητσοτάκης: Ανοιγμα εστίασης με τραπεζάκια έξω μετά το Πάσχα

Tι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του για το άνοιγμα της εστίασης

Το άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα με τραπεζάκια έξω προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για τον συγκεκριμένο κλάδο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για το Πάσχα, παρά τις συστάσεις των οδηγών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Aκούμε κατά κανόνα τους ειδικούς». «Ολοι ευχόμαστε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη, έστω και αν αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ακούν. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα. Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν», είπε αρχικά και προσέθεσε αποκλείεται να μην «ακούσει τους ειδικούς».

Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πάντα ομόφωνη απόφαση ανάμεσα στους ειδικούς. «Είδατε και σήμερα υπήρχαν πάρα πολύ σοβαροί επιστήμονες οι οποίοι μειοψήφησαν. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μέσα στους ειδικούς. Και αυτό μερικές φορές, θα σας το πω ειλικρινά, όπως το αισθάνομαι κι εγώ και πιστεύω όπως το αισθάνονται και οι πολίτες, δημιουργεί μερικές φορές την αίσθηση μιας πολυφωνίας», σημείωσε.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα της εστίασης συγκεκριμένα επανέλαβε ότι στόχος είναι να ανοίξει μετά το Πάσχα. «Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους. Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα.

Τι είπε για τον εμβολιασμό των υγειονομικών 

Παράλληλα, άφησε ανοικτό σε ουδέτερο χρόνο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών. Ειδικότερα, τόνισε: «Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία. Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλα πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή».

Εκκληση να κάνουν το εμβόλιο όλοι οι ηλικιωμένοι 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξή του απηύθυνε προσωπική έκκληση προς τους ηλικιωμένους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν άμεσα. «Καλώ τους ηλικιωμένους, τους παρακαλώ: να πάτε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατόν, είναι ασπίδα προστασίας τα εμβόλια, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και διαθέσιμα ραντεβού, είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, αποκάλυψε για πρώτη φορά πως η κυβέρνηση εξετάζει σε ουδέτερο χρόνο, όπως είπε, την πιθανότητα να καταστήσει τον εμβολιασμό των υγειονομικών υποχρεωτικό. «Δεν επιθυμώ τώρα να δημιουργήσω εστίες αντιπαράθεσης, θα το δούμε σε ουδέτερο χρόνο, από τον Σεπτέμβριο» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν πρόκειται να επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η εισφορά αλληλεγγύης για την επόμενη χρονιά, αλλά όπως είπε αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. «Αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας. Και η Νέα Δημοκρατία ως προς τις δεσμεύσεις της για μείωση φορολογίας ήταν συνεπής. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης, μειώσαμε τον φόρο στις επιχειρήσεις, μειώσαμε τον φόρο στην εργασία. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να κρατήσουμε και να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας», προσέθεσε.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Αρνητική, ακόμα, ήταν η απάντησή του στο ενδεχόμενο εκλογών. «Όχι. Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω «όχι» κατηγορηματικά», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος του είναι η εξάντληση της τετραετίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

«Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση.Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης», σημείωσε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τέλος έβαλε το εξής δίλημα: «Στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω».

Σχετικά

2 Άποψη για τα “Μητσοτάκης: Ανοιγμα εστίασης με τραπεζάκια έξω μετά το Πάσχα”

  1. Γεωργιος γεωργιου

    ΜΗΝ ΚΡΥΒΕΣΤΕ ΘΑ ΠΑΤΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΧΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΔΕΔΗΛΟΜΕΝΗ ΚΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.ΕΑΝ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΨΗΦΟ.ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ.

  2. Γεωργιος γεωργιου

    ΚΑΝΑΤΕ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΚΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.ΟΥΤΕ ΕΣΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΚΟ ΤΣΙΠΡΑ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα