Φως στην αρχαία πόλη της Σαλαμίνας ρίχνει νέα υποθαλάσσια έρευνα

Ποια είναι τα σημαντικότερα ευρήματα – Δείτε φωτογραφίες
Σημαντικά αποτελέσματα έφερε στο φως η νέα υποθαλάσσια έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά το 2020 στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η αποκάλυψη μεγάλου σκέλους του αρχαίου επιθαλάσσιου τείχους της Κλασικής πόλης που δίνει σαφέσταση εικόνα για την συνολική πορεία του και τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες κατασκευάστηκε.

Salamina_2

Συγκεκριμένα από τη φετινή, δίμηνη έρευνα στην βόρεια πλευρά του εσώτερου Όρμου του Αμπελακίου βρέθηκε και διερευνήθηκε ολοκληρωμένο σκέλος του επιθαλασσίου τείχους, μήκους 16 μέτρων, που αποτελεί μέρος του εσωτερικού οχυρωτικού συστήματος της αρχαίας πόλης το οποίο υπάρχει η δυνατότητα να αποκατασταθεί πλήρως. Η πρώτη φάση του τείχους μπορεί, προκαταρκτικά, να χρονολογηθεί στον πρώιμο 4ο αι. π.Χ., εάν όχι και λίγο νωρίτερα.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως το υπόλειμμα του δυτικού μέρους του αρχαίου τείχους, με κατεύθυνση Β.-Ν., αποτέλεσε για τους νεώτερους, το στιβαρό υπόβαθρο για την κατασκευή του υπάρχοντος μακρού μώλου, ο οποίος σχεδόν πάντοτε προβάλλει στην επιφάνεια της θάλασσας και παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον που συνδέεται με τα χρόνια του Αγώνος της Ανεξαρτησίας.

Salamina_4

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της έρευνας ανακαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα κεραμεικής, σε θραυσματική κατάσταση, που χρονολογείται από τους Κλασικούς έως και τους Μεσαιωνικούς/Νεωτέρους χρόνους. Ανάμεσα σε άλλα βρέθηκε μεγάλος αριθμός οστράκων ακόσμητων και μελαμβαφών αγγείων. Στο κεραμεικό υλικό των Κλασικών-Ελληνιστικών χρόνων συμπεριλαμβάνονται επίσης λαβές εμπορικών αμφορέων , χάλκινο αρχαίο νόμισμα, πήλινα αντικείμενα κ.α.

Salamina_3

Οι υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν για πέμτη συνεχή χρονιά, με κύρια συνεργάτιδα την Δρα Χριστίνα Μαραμπέα ως υπεύθυνη εργασιών πεδίου και τεκμηρίωση και τον δύτη Νικόλαο Γκόλφη ως τεχνικό υπεύθυνο, στο πλαίσιο νέου τριετούς προγράμματος (2020-2022 ως συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Ι.ΕΝ.Α.Ε.) και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (Ε.Ε.Α.) του ΥΠΠΟΑ, υπό την διεύθυνση της Δρος Αγγελικής Γ. Σίμωσι, Προϊσταμένης της ΕΦ.Α. Ευβοίας, και του Γιάννου Γ. Λώλου, Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Προέδρου του Ι.ΕΝ.Α.Ε.

Σχετικά