Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8 δεν θα δοθεί – Η δήλωση Σκυλακάκη

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8 δεν θα υπάρξει και υποκαθίσταται από αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για μικρότερες επιχειρήσεις

Τέλος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή καθώς όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8 δεν θα υπάρξει.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή «υποκαθίσταται από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις μικρότερες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και τα ειδικά προγράμματα επανεκκίνησης, που τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρξουν για εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους». Παράλληλα, είπε, θα υπάρξει και η επιδότηση παγίων δαπανών», όπως αναφέρε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Τα προγράμματα επανεκκίνησης ανέρχονται συνολικά σε 3,5 δισ. ευρώ, σημείωσε ο υπουργός, ενώ υπάρχουν και οι απαλλαγές από φόρους και εισφορές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και προγράμματα για την απασχόληση ύψους 2 δισ. ευρώ που θα τρέχουν τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Ερωτηθείς αν θα δοθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις που πρόκειται να ανοίξουν τον Μάιο, όπως εκείνες της εστίασης, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «μετρητά για τις επιχειρήσεις υπάρχουν με τα προγράμματα εστίασης και τουρισμού που έχουν αυτόν τον χαρακτήρα και με την επιδότηση των παγίων δαπανών, για την οποία πρέπει να υπάρχει μια εικόνα από τις φορολογικές δηλώσεις τις φετινές, ενώ επιπλέον συλλέγουμε στοιχεία από όλα τα προγράμματα για να δούμε τι έχει λάβει και ποιος, καθώς δεν μπορούν τα μέτρα να είναι μονοκλαδικά».

Οι πληρωμές αυτή την εβδομάδα

Οπως επεσήμανε, αυτήν την εβδομάδα θα γίνουν πληρωμές για το Δώρο Πάσχα, τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, κάποια υπόλοιπα από τις αποζημιώσεις για τις εκπτώσεις ενοικίων, και οι πρώτες καταβολές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7.

«Ελπίζω να έχουμε όσο γίνεται λιγότερες αναστολές συμβάσεων εργασίας, διότι αυτό θα σημάνει ότι θα έχουμε κλειστές δραστηριότητας. Σε αυτές που παραμένουν κλειστές, θα υπάρξουν αναστολές 534 ευρώ για όσους είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας και θα υπάρξουν και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός.

Από το 2023 μόνιμα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «ο δημοσιονομικός χώρος που είχαμε διαθέσιμο για το 2021-2022 αφορούσε μη μόνιμα μέτρα με μια μικρή εξαίρεση, επομένως μόνιμα μέτρα θα υπάρχουν μετά το 2023».

Οπως είπε, «χώρος λελογισμένος θα υπάρχει μετά το 2023, καθώς θα επανέλθει ο προϋπολογισμός σε καλά επίπεδα και θα δούμε πως θα αξιοποιηθεί με μόνιμα μέτρα ελαφρύνσεων, καθώς η κυβέρνηση θα επανέλθει στην ατζέντα της μείωσης φόρων που είχε προεκλογικά. Δεν μπορεί να το κάνει τώρα εν μέσω της πανδημίας».

Τη Μεγάλη Τρίτη κατατίθεται το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης

Οσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα, από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ, θα καταθέσει τη Μεγάλη Τρίτη το σχέδιο της στην Κομισιόν, προσθέτοντας ότι  «καλούμαστε σε μία χρονιά να τριπλασιάσουμε τις δημόσιες επενδύσεις και αυτό πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδύνατο».

Συμπλήρωσε ότι «τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να δεσμευτούν για επενδύσεις. Εάν δεν είναι για επενδύσεις, δεν μπορούμε να τα πάρουμε. Υπάρχει πρόγραμμα 1 δις ευρώ για κατάρτιση εργαζόμενων ή για την είσοδο άνεργων σε επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα σε ποσοστό άνω του 50% έχει «πράσινο» και ψηφιακό κομμάτι και αυτά τα ποσά πηγαίνουν εκεί για επενδύσεις».

Ο τουρισμός και το όριο των 50 ενσήμων

Ερωτηθείς για τον τουρισμό και για το αν θα διατηρηθεί το όριο των 50 ενσήμων για να δικαιούται κάποιος επίδομα ανεργίας ή αν θα υπάρξει παράταση για όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας που λήγει τον Απρίλιο, απέφυγε να δώσει απάντηση, παραπέμποντας στο Υπουργείο Εργασίας, αναφέροντας ωστόσο ότι «θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό.

Υπάρχει ένα σημαντικό κονδύλι που έχουμε βάλει στην άκρη για τον σκοπό αυτό, θα μας πει το υπουργείο Εργασίας πως θα διατεθεί», όπως ανέφερε.

Σχετικά