«Θεραπευτήριο Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 1881-2021»: Ένα λεύκωμα αφιερωμένο στους αφανείς ήρωες της Ιατρικής

Λεύκωμα αφιερωμένο στους αφανείς ήρωες της Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας του Θεραπευτηρίου «Ο Ευαγγελισμός», οι οποίοι μάχονται καθημερινά για τους συνανθρώπους μας, εκδόθηκε με τη χορηγία του Νικόλαου Δ. Πατέρα, με τίτλο «Θεραπευτήριο Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 1881-2021».

Όπως αναφέρεται και στον πρόλογο του βιβλίου, το ξεκίνημα της πορείας του υγειονομικού τομέα στη χώρα μας αρχίζει μετά την Ελληνική Ανεξαρτησία εγκαινιάζοντας την πρώτη περίοδο εξέλιξής του. Η περίοδος αυτή από το 1833 έως και το 1909 ονομάστηκε «Περίοδος Φιλανθρωπίας». Ο τίτλος ήταν αποτέλεσμα της φιλανθρωπίας Ελλήνων και ξένων ευεργετών προς ίδρυση των περισσοτέρων νοσοκομείων της περιόδου, καθώς η έλλειψη επαρκών οικονομικών πόρων ανάγκασε τις κυβερνήσεις της εποχής να καταφύγουν σε σφιχτές οικονομικές πολιτικές στον τομέα της υγείας.

Ο «Ευαγγελισμός» είναι ένα από τα νοσοκομεία που οφείλει τη δημιουργία του, αλλά και τη μετέπειτα λειτουργεία του, εξ ολοκλήρου σε φιλάνθρωπους. Χάρη στις συνεχείς δωρεές τους, έδιναν τη δυνατότητα στον «Ευαγγελισμό» να αποτελεί ένα φιλανθρωπικό νοσοκομείο. Χαρακτηρίστηκε δε ως ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

Η ιδέα της ίδρυσης του «Ευαγγελισμού» οφείλεται στη βασίλισσα Όλγα, η οποία και την υλοποίησε, εκπληρώνοντας δύο βασικούς στόχους. Να νοσηλεύονται οι άποροι ασθενείς δωρεάν και οι εύποροι να πληρώνουν ένα μικρό ποσό και να επιμορφώνονται οι γυναίκες νοσοκόμες, οι οποίες μετά την αναγκαία εκπαίδευσή τους θα καλούνται «Αδελφαί του Ευαγγελισμού».

Μαθήτριες στο Σπουδαστήριο της Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, 1932

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση αποδέχθηκα να γίνω χορηγός της έκδοσης του λευκώματος του Γ.Ν.Α. ”Ο Ευαγγελισμός”», αναφέρει ο κ. Πατέρας και τονίζει την επιθυμία του να στέκεται στο πλευρό του Νοσοκομείου με την παροχή νοσοκομειακού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού έτσι ώστε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του «Ευαγγελισμού».

Το λεύκωμα αυτό αναδεικνύει την πορεία και το έργο του «Ευαγγελισμού» για σχεδόν 140 χρόνια.

Ο Νικόλαος Πατέρας με τον Δημήτριο Πιστόλα και τον Αναστάσιο Γρηγορόπουλο

Σχετικά