Σαν σήμερα : Η θρυλική ομάδα της Τορίνο αφανίζεται σε αεροπορικό δυστύχημα

4 Μαΐου. Πέντε η ώρα που βραδιάζει και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο βυθίζεται στο πένθος: Η θρυλική Τορίνο, η Grande Torino ξεκληρίζεται σε αεροπορικό δυστύχημα, το 1949.

Η ομάδα της Τορίνο επέστρεφε στην Ιταλία από ένα ταξίδι στη Λισαβόνα όπου είχε δώσει φιλικό αγώνα εναντίον της Μπενφίκα. Ο αγώνας δινόταν προς τιμή του αρχηγού των Αετών, Ζοζέ «Τσίκο» Φερέιρα, που αγωνιζόταν για τελευταία φορά και ήθελε να βρεθεί απέναντι στον φίλο του Βαλεντίνο Ματσόλα (πατέρα του Σάντρο). Η Τορίνο κυριαρχούσε στο ιταλικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του ’40 και ήταν μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης· δεν είχε καμία σχέση με τη Γιουβέντους και τη Ρόμα που είχαν στηρίξει τον Μουσολίνι. Το φιλικό ματς έγινε στις 3 Μαϊου και η Μπενφίκα νίκησε με 4-3 σε κλίμα πανηγυρικό.

Η πτήση της επιστροφής ήταν προγραμματισμένη για τις 09:50 της επόμενης ημέρας. Λισσαβόνα – Τορίνο, με ενδιάμεσο σταθμό τη Βαρκελώνη για ανεφοδιασμό. Το αεροσκάφος ήταν στην Ισπανία στη μία το μεσημέρι. Εκεί, οι επιβάτες ενημερώθηκαν για τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ιταλία. Ομίχλη και δυνατοί άνεμοι θα έκαναν εξαιρετικά δύσκολο το δεύτερο σκέλος της επιστροφής. Λίγο μετά τη Σαβόνα, ο πιλότος, που έκανε πτήση όψεως, αναγκάστηκε να πετάξει χαμηλότερα, ώστε να έχει καλύτερη ορατότητα. Μια απόφαση μοιραία, καθώς στις 17:05 τοπική ώρα το FIAT G272 της αεροπορικής εταιρείας ALI θα ήταν συντρίμμια στον καθεδρικό ναό. Βαλέριο Μπατσιγκάλουπο, Αλντο και Ντίνο Μπαλαρίν, Μίλο Μποντζόρνι, Εουσέμπιο Καστιλιάνο, Ρούμπενς Φαντίνι, Γκουλιέλμο Γκαμπέτο, Ρουτζέρο Γκράβα, Τζουζέπε Γκρεζάρ, Ετσιο Λόικ, Βιρτζίλιο Μαρόζο, Ντανίλο Μαρτέλι, Βαλεντίνο Ματσόλα, Ρομέο Μέντι, Πιέρο Οπέρτο, Φράνκο Οσολα, Μάριο Ριγκαμόντι και Τζούλιο Σέπαρντ. Δεκαοκτώ ποδοσφαιριστές νεκροί. Δεν ήταν τα μόνα θύματα. Ο τεχνικός διευθυντής Έρνεστ Έγκρι Ερμπστάιν, ο προπονητής Λέσλι Λίβεσλι, τρία μέλη της διοίκησης (Ρινάλντο Αγκνισέτα, Αντρέα Μποναϊούτι, Ιπολίτο Τσιβαλέρι), ο φυσιοθεραπευτής Οτάβιο Κορτίνα, οι δημοσιογράφοι Ρενάτο Καζαλμπόρε της «Tuttosport», Λουίτζι Καβαλέρι της «La Stampa» και Ρενάτο Τοσάτι της «Gazzetta del Popolo» και τα μέλη του πληρώματος Πιερλουίτζι Μερόνι, Αντόνιο Παγκράτσι, Τσελεστίνο Ντ’ Ινκα και Τσέζαρε Μπιανκάρντι. Ο πρόεδρος της ομάδας, Φερούτσιο Νόβο, δεν ήταν στο μοιραίο ταξίδι, όπως και ο Τζιουλιάνο Γκαντόλφι.

Ακόμα ένα παιχνίδι της μοίρας… Στον αγώνα θα έπαιρνε μέρος και ο Λαντισλάο Κουμπάλα, ο σπουδαίος Μαγυάρος της Μπαρτσελόνα, ο οποίος θα ταξίδευε με την αποστολή της Τορίνο στην επιστροφή, ωστόσο ένα πρόβλημα υγείας του γιου του τού ανέτρεψε τα σχέδιά του. Δύο ημέρες αργότερα, μισό εκατομμύριο κόσμου βρέθηκε στις κηδείες των αγαπημένων τους παικτών. Πριν από το δυστύχημα, η Τορίνο προηγείτο στη βαθμολογία με 4 βαθμούς και δεν είχε εξασφαλίσει μαθηματικά το πρωτάθλημα τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος. Στα παιχνίδια που απέμεναν χρησιμοποίησε παίκτες από την ομάδα Νέων. Το ίδιο έκαναν και οι αντίπαλοί της. Η Τορίνο πέτυχε τέσσερις νίκες και κατέκτησε έναν ακόμη τίτλο!

Σχετικά