Ένα γαλλικό πολεμικό σκάφος και 100 γαλλικά αλιευτικά σκάφη καταπλέουν στην περιοχή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νέους κανονισμούς – Δύο περιπολικά σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού στέλνει ο Τζόνσον – Στο επίκεντρο της διαμάχης το βρετανικό νησί Τζέρσεϊ.
Στα «μαχαίρια» Λονδίνο και Παρίσι μετά την απειλή της Γαλλίας να διακόψει την ηλεκτροδότηση στο βρετανικό νησί Τζέρσεϊ με αφορμή τα αλιευτικά δικαιώματα των Γάλλων ψαράδων στη μετα Brexit εποχή.
Η Γαλλία απείλησε τη Βρετανία με διακοπή της ροής ηλεκτρικού ρεύματος προς το βρετανικό νησί Τζέρσεϊ, το οποίο βρίσκεται στα θαλάσσια ύδατα μεταξύ των δύο χωρών, σε μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Παρισίων και Λονδίνου για τα δικαιώματα των αλιέων στη μετά Brexit εποχή. Η Βρετανία επέκρινε τη γαλλική απειλή.
Σύμφωνα με με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», o Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε στην περιοχή το πολεμικό σκάφος «Αthos» για να παρακολουθεί τα δύο βρετανικά περιπολικά σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού, τα οποία ειναι οπλισμένα με πυροβόλα και πολυβόλα όπλα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έστειλε δύο περιπολικά σκάφη του βασιλικού Ναυτικού για να «προστατεύσει» τη νήσο Τζέρσεϊ στα βόρεια της Γαλλίας από την απειλή ενός γαλλικού αποκλεισμού από τους ψαράδες, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Από την πλευρά του, ο Νταβίντ Σελάμ, επικεφαλής της θαλάσσιας αρχής «Νορμανδίας-Βρετάνης» τόνισε το νησί Τζέρσει θέλει να μειώσει την πρόσβαση στη γαλλική αλιεία και το κέρδος μετά το Brexit. «Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Μπορούμε να κάνουμε το Τζέρσεϊ να γονατίσει, εάν είναι απαραίτητο», τόνισε.
Η έντονη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών ξέσπασε αφού οι αρχές του νησιού Τζέρσεϊ – το οποίο τελεί υπό την προστασία της Βρετανίας- έδιωξε γαλλικές τράτες που είχαν απαιτήσεις για άδεια αλιείας μετά το Brexit. H κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως «πράξη πολέμου», αφορά την δέσμευση Γάλλων ψαράδων, οι οποίοι «υποστηριζόμενοι από υπουργούς της κυβέρνησης Μακρόν, να αποκλείσουν το νησί εκτός και αν μπορούσαν τελικά να αλιεύσουν περισσότερο στα βρετανικά νερά.
Στο μεταξύ, περίπου 100 γαλλικά αλιευτικά σκάφη καταπλεύουν σήμερα στο λιμάνι του Τζέρσεϊ στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ενάντια στους νέους κανόνες, όπως δήλωσε ο αρχηγός της αλιείας για την περιοχή της Νορμανδίας, Ντιμιτρί Ρογκόφ.
Η στάση της Ντάουνινγκ Στριτ
Προκειμένου να προστατεύσει το νησί από τον αποκλεισμό, ο Βρετανός πρωθυπουργός στέλνει δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον βρίσκονται σε επαφή με τους ομολόγους τους στη Γαλλία προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Από τη πλευρά του, «ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε την αταλάντευτη στήριξή του στο Τζέρσεϊ», ανέφερε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, μετά τις επαφές που είχε ο τελευταίος με αξιωματούχους του νησιού. «Ανέφερε ότι οποιοδήποτε ανάλογο μέτρο θα ήταν απολύτως αδικαιολόγητο. Ως προληπτικό μέτρο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει δύο περιπολικά σκάφη προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Η στάση της Γαλλίας
Νωρίτερα, η υπουργός Θαλασσών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραντέν είπε ότι «αηδίασε» όταν έμαθε ότι οι αρχές του Τζέρσεϊ είχαν εκδώσει 41 άδειες με μονομερώς επιβαλλόμενους όρους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα μπορούσαν να περάσουν τα γαλλικά αλιευτικά σκάφη στα ύδατά του. «Στη συμφωνία (Brexit) υπάρχουν αντίποινα. Λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Όσον αφορά το Τζέρσεϊ, σας υπενθυμίζω την παράδοση ηλεκτρικού ρεύματος κατά μήκος υποβρύχιων καλωδίων… Ακόμα κι αν είναι λυπηρό, θα το κάνουμε αν πρέπει».
Με πληθυσμό 108.000 κατοίκους, το νησί Τζέρσεϊ εισάγει το 95% της ηλεκτρικής του ενέργειας από τη Γαλλία, με γεννήτριες ντίζελ και ανεμογεννήτριες ως εφεδρείες, σύμφωνα με το ενεργειακό πρακτορείο ειδήσεων «S&P Global Platts».
Εικόνες από τα γαλλικά αλιευτικά που κατέφθασαν στο Τζέρσεϊ:
Η στάση των αρχών του νησιού Τζέρσεϊ
Η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τους όρους που τίθενται στην έκδοση των αδειών αλιείας. Ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων του Τζέρσεϊ, Ίαν Γκορστ, τόνισε ότι το νησί είχε εκδώσει άδειες σύμφωνα με τους εμπορικούς όρους που επιβάλλονται στη μετά Brexit εποχή.
«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν όλοι. Το Τζέρσεϊ έχει δείξει με συνέπεια τη δέσμευσή του να βρει μια ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς», δήλωσε ο Ίαν Χορστ. Το βραχώδες νησί βρίσκεται 23 χλμ. από τις βόρειες ακτές της Γαλλίας και 140 χλμ. νότια των ακτών της Βρετανίας.
Η γαλλική απειλή είναι η τελευταία έξαρση στην κόντρα των αλιευτικών δικαιωμάτων μεταξύ των δύο χωρών. Το νησί Τζέρσεϊ βρίσκεται ανοιχτά των γαλλικών ακτών της Νορμανδίας και αποτελεί ημιαυτόνομη επικράτεια υπό την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αρμοδιότητα των αρχών του είναι η έκδοση αδειών αλιείας στα νερά της περιοχής τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους Γάλλους ψαράδες. Την προηγούμενη εβδομάδα, και με αφορμή το Brexit οι τοπικές αρχές εξέδωσαν νέες άδειες αλιείας για τους Γάλλους ψαράδες, περιορίζοντας σημαντικά το δικαίωμά τους να ψαρεύουν στα νερά του.
Η είδηση προκάλεσε οργή στη Γαλλία, με τους ψαράδες να προειδοποιούν ότι σήμερα θα αποκλείσουν το νησί με 100 αλιευτικά σκάφη.
Πηγή: Daily Mail