Βερίκοκα: Δεν πρέπει να λείπουν από την καλοκαιρινή μας διατροφή – Τι μας προσφέρουν

Η βελούδινη υφή τους και η γλυκιά γεύση τους καθιστά τα βερίκοκα ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Παράλληλα, όμως, τα βερίκοκα είναι και εξαιρετικά θρεπτικά, καθώς αποτελούν πηγή πολλών βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ένα από τα βασικά διατροφικά χαρακτηριστικά τους είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε β-καροτένιο. Συγκεκριμένα, 2-3 βερίκοκα δίνουν στον οργανισμό μας το 50% του β-καροτένιου που χρειάζεται. Το β-καροτένιο είναι ένα ευεργετικό αντιοξειδωτικό που μέσα στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, μια βιταμίνη που είναι απαραίτητη σε πολλές λειτουργίες. Επιπλέον, τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, ενώ επίσης περιέχουν βιταμίνη Β3, κάλιο, σίδηρο, χαλκό και φυλλικό οξύ.

Τι μας προσφέρουν τα βερίκοκα;
-Καλή όραση
Η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε καροτενοειδή πιθανότατα προστατεύει την όρασή μας από τη φθορά που προκαλεί η πάροδος του χρόνου. Η έλλειψη της βιταμίνης Α, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει κακή νυχτερινή και γενικότερα αποδυναμωμένη όραση.

-Προστασία από το οξειδωτικό στρες
Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε πληθώρα αντιοξειδωτικών, όταν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, τα βερίκοκα βοηθούν τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αυξάνουν το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με τις βλάβες των κυττάρων και κατ’ επέκταση με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων.

-Ενισχυμένη πρόσληψη σιδήρου
Το βερίκοκο περιέχει σίδηρο, καθώς και μια μικρή αλλά σημαντική ποσότητα χαλκού, ο οποίος βοηθάει τον σίδηρο να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα μας.

-Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς και άλλων πεπτικών διαταραχών.

-Υγιές και λαμπερό δέρμα
Ο πολύτιμος συνδυασμός βιταμίνης C, A, αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών μάς βοηθά να αποκτήσουμε μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα.

Ξέρατε ότι…
Τα ώριμα και τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή από τα ωμά. Επομένως, μπορούμε να επωφελούμαστε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες όλον τον χρόνο, απολαμβάνοντάς τα στην αποξηραμένη τους μορφή.

vita.gr

Σχετικά