Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το εργασιακό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, επί της αρχής, το νομοσχέδιο «Για την Προστασία της Εργασίας-Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας-Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Εργασιακό νομοσχέδιο – Δικηγόροι: Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται περισσότερες ώρες και θα έχουν μικρότερες απολαβές
«Με μια σειρά από διατάξεις περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα των συνδικάτων να υπογράφουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να προκηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές, τόσο σε εθνικό ή σε κλαδικό επίπεδο», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, ο Γιώργος Σταματογιάννης, εκ μέρους των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά και Αθήνας.

«Η επέκταση του 8ωρου σε “υποχρεωτικό” 10ωρο, η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθορίζεται κυρίως με ατομικές ή με επιχειρησιακές συμβάσεις ή με συμφωνίες με τις Ενώσεις Προσώπων στις πολύ μικρές επιχειρήσεις», είπε ο κ. Σταματογιάννης και πρόσθεσε ότι έτσι υποβαθμίζεται η συλλογικότητα, η δυνατότητα διαπραγμάτευσης με το κλαδικό σωματείο.

Ο κ. Σταματογιάννης επισήμανε ότι οι ατομικές συμβάσεις δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και συνεπώς οι συμφωνίες που θα προκύψουν, δεν θα αποτελούν προϊόν ελεύθερης και επί ίσοις όροις διαπραγμάτευσης, αφού οι ατομικές συμβάσεις είναι ουσιαστικά, συμβάσεις προσχώρησης, ιδίως σε περιόδους όπως η σημερινή, όπου τα ποσοστά ανεργίας και εργασιακής επισφάλειας είναι πολύ υψηλά.

Ο κ. Σταματογιάννης είπε ότι με το νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται για έξι συνεχόμενους μήνες σε 10ωρη εργασία και θα αμείβονται για 8 ώρες. Το επόμενο διάστημα θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο, θα τους χορηγούνται άδειες ή ρεπό, και οι εργοδότες θα έχουν δυνατότητα επιβολής επιπλέον υπερωριών, αφού με το νομοσχέδιο αυξάνονται στο υπερδιπλάσιο οι υπερωρίες που θα μπορεί να επιβάλλει σε ετήσια βάση ο εργοδότης. «Επομένως, οι εργαζόμενοι θα εργάζονται περισσότερες ώρες και θα έχουν μικρότερες απολαβές, καθώς το ελαστικό ωράριο σε συνδυασμό με την αύξηση του πλαφόν υπερωριών, θα μειώσει το κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις, σε βάρος των εργαζομένων», είπε ο κ. Σταματογιάννης, που πρόσθεσε ότι αποδυναμώνεται το μοναδικό όπλο διαμαρτυρίας των εργαζομένων, δηλαδή η απεργία, ενώ ανέφερε ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα περιορίσει τον διάλογο, θα οδηγήσει σε απομαζικοποίηση τις συλλογικές διαδικασίες και οι εκλογές θα χάσουν κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση. Επισήμανε εξάλλου, ότι οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δεν διασφαλίζουν τη μυστικότητα της ψήφου, ενώ τα ενιαία ψηφοδέλτια απονευρώνουν και από-πολιτικοποιούν τις εκλογές.

Σχετικά