Τα βλέμματα στρέφονται στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διάσκεψη για τη Λιβύη
Με πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα ήταν η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο, καθώς ξεκίνησε μια κρίσιμη εβδομάδα για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Αύριο τα βλέμματα στρέφονται στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διάσκεψη για τη Λιβύη, για την οποία πάντως η Ελλάδα δεν έχει λάβει πρόσκληση.
Επόμενος σταθμός, η Σύνοδος Κορυφής
Ακολουθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα επανεξεταστούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πάντως να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις. Μάλιστα το θέμα αυτό συζητήθηκε και στη χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.
Με όλα αυτά τα μέτωπα ανοιχτά η Άγκυρα αποφεύγει τις προκλήσεις και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φορά το «δυτικό» κουστούμι. Αισιοδοξία επικρατεί για ένα ήσυχο καλοκαίρι, ωστόσο το χάσμα σε θέματα μείζονος σημασίας – με κυριότερο αυτό των θαλασσίων ζωνών- παραμένει.
Παρά το καλό κλίμα που επικράτησε στο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πως οι διαφορές μεταξύ των δυο χωρών εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι μεγάλες και σημαντικές.
Η εκτίμηση είναι πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει εγκαταλείψει οριστικά τα νέο-οθωμανικά σχέδια του. Σε αυτή τη φάση όμως βλέπει πως πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση των σχέσεων του με ισχυρούς παίκτες στη γεωπολιτική σκακιέρα (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ΗΠΑ) και έτσι κρατά χαμηλά τους τόνους. Και αυτό που επιχειρεί είναι να παίξει ένα blame game, παρουσιάζοντας μια στρεβλή εικόνα για το ποιος ευθύνεται για τις προκλήσεις του τελευταίου χρόνου.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο με στόχο τη σφυρηλάτηση ισχυρών συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας παράλληλα το βλέμμα στραμμένο και στις κινήσεις της Τουρκίας . Στον κοινό στόχο να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, εκφράζοντας την προσδοκία ότι μετά τη μερική οριοθέτηση των θαλασσιών ζωνών των δυο χωρών σύντομα θα υπάρξει ολική οριοθέτηση.
Το ταξίδι στην Αίγυπτο επαναβεβαίωσε τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών που άλλωστε συμμετέχουν σε σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όπως η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο, το East Mediterranean Gas Forum και το νεοσύστατο «Φόρουμ Φιλίας». Να σημειωθεί εδώ πως το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει απόπειρες από την Άγκυρα να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κάιρο- που τα τελευταία χρόνια δεν ήταν και στο καλύτερο σημείο τους – χωρίς ωστόσο απτά αποτελέσματα.
Από το «μενού» των χθεσινών συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι δεν μπορούσαν να λείπουν και οι εξελίξεις στην Λιβύη. Η Αίγυπτος θα συμμετάσχει αύριο στη διάσκεψη, όπου θα δοθεί έμφαση στις ετοιμασίες ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου και στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Μάλιστα χθες ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αλ Σίσι συμφώνησαν ότι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τακτικών και μισθοφορικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικασίας σταθεροποίησης της χώρας.
Παράλληλα η Άγκυρα είναι «στριμωγμένη» και όσον αφορά στο Κυπριακό, καθώς οι συνεχείς αναφορές της περί δύο κρατών δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο (που προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και μία ιθαγένεια).
Πάντως όσο θα συνεχίζονται οι κινήσεις όλων των παικτών στην περιοχή η οικονομική «διπλωματία» μπορεί να παίξει και αυτή το ρόλο της. Είναι χαρακτηριστικό πως Αθήνα και Άγκυρα συζητήσανε μια ατζέντα 25 θεμάτων που κυρίως έχουν οικονομικό και εμπορικό χαρακτήρα. Παράλληλα η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου στο πεδίο της οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο και των χθεσινών επαφών στο Κάιρο, με τα ενεργειακά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων.