Σε Ειδικό Δικαστήριο ο Νίκος Παππάς

Την αποδοχή με 178 ψήφους, της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής, να ασκηθεί δίωξη κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, για το αδίκημα της “παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή” στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016, αποφάσισε η ολομέλεια της Βουλής.

Επί συνόλου 277 παρόντων βουλευτών, 178 βουλευτές ψήφισαν “ναι”, 86 βουλευτές ψήφισαν “όχι”, 12 βουλευτές (ΚΚΕ) δήλωσαν “παρών”, ενώ βρέθηκε ένα “άκυρο” ψηφοδέλτιο.

Σημειώνεται ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, που είχαν ταχθεί υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του κ. Παππά, αριθμούν 180 βουλευτές (158 ΝΔ, 22 Κίνημα Αλλαγής), του ΣΥΡΙΖΑ 86 (ψήφισαν 85 καθώς ο κ. Παππάς δεν δικαιούτο να ψηφίσει), του ΚΚΕ 15, της Ελληνικής Λύσης 10 και του ΜέΡΑ 9.

Είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία συζήτησης στην ολομέλεια, και δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25. Με βάση σχετική πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς ως το πρόσωπο κατά του οποίου στράφηκε η πρόταση άσκησης δίωξης. Τέλος, απουσίασαν από την ψηφοφορία τρεις βουλευτές του ΚΚΕ.

Μετά την παραπάνω απόφαση της Βουλής, το σώμα θα προχωρήσει στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Η πρώτη αντίδραση του Νίκου Παππά

“Η ΝΔ ολοκλήρωσε την κωλοτούμπα της, υπερψηφίζοντας ένα πόρισμα που ανακαλεί τον κορμό της κατηγορίας εναντίον μου. Και, μάλιστα, με διαρροές”. Αυτό δήλωσε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής, με την οποία έγινε αποδεκτή η πρόταση της προανακριτικής επιτροπής, να ασκηθεί δίωξη εναντίον του για το αδίκημα της “παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή” στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Παππάς, “η πλειοψηφία συγκρούστηκε με την αλήθεια και έμεινε με τα υπολείμματα της κομματικής της σκοπιμότητας. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του” κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κληθείς από την ΕΡΤ να σχολιάσει τις “δύο διαρροές” στην ψηφοφορία, ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης είπε: “Μην τις ψάχνετε στη ΝΔ”.

Σε σχόλιό της για το ίδιο θέμα, πηγή του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι “αν θέλει, ας κοιτάξει η ΝΔ τους Καραμανλικούς βουλευτές. Ούτως ή άλλως, ο κ. Τσίπρας σήμερα έπλεξε το εγκώμιο του (πρώην πρωθυπουργού) Κώστα Καραμανλή”.

Σχετικά