Ο Σωτήρης Γερμανός αποτελεί σημείο αναφοράς για το μπάσκετ της Ένωσης, έχοντας μακρόχρονη παρουσία στους πάγκους ομάδων, με ιδιαίτερη ευαισθησία πάντα στις μικρές ηλικίες και έχοντας ουκ ολίγες διακρίσεις στην καριέρα του, μεταξύ των οποίων 14 πρωταθλήματα υποδομής στην ΕΣΚΑΣΕ, αλλά και μια 3η θέση σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα κορασίδων με τον Άρη Θήβας.
Η γνώμη του Σωτήρη Γερμανού, στο θέμα του αναπτυξιακού μοντέλου της ΕΟΚ, που τα τελευταία χρόνια έχει στείλει την ΕΣΚΑΣΕ στον ίδιο όμιλο με την ΕΣΚΑΗ στην προκριματική φάση απαγορεύοντας στην ουσία την οποιαδήποτε ελπίδα πρόκρισης, έχει βαρύνουσα σημασία και αξίζει προσοχής.
Αναλυτικά οι απόψεις του Σωτήρη Γερμανού:
”Έχοντας τεράστια εμπειρία δουλεύοντας 40 χρόνια και σε τμήματα υποδομής με αρκετές επιτυχίες (5 πρωταθλήματα κορασίδων και 5 νεανίδων και 1 παίδων με Άρη Θήβας, 2 πρωταθλήματα εφήβων και 1 νεανίδων με ΑΚΟΛιβαδειας, αλλά και τρίτη Πανελλήνια θέση κορασίδων με Άρη Θήβας στην Χαλκίδα, Πέμπτη Πανελλήνια θέση δύο φορές με νεάνιδες Άρη Θήβας σε Καλαμάτα και Εδεσσα, δύο φορές Πέμπτη θέση Πανελλήνιο εφήβων με ΑΚΟΛ σε Αίγιο και Έδεσσα, αλλά και με προπονητική νοοτροπία προώθησης αυτών των ηλικιών σε μεγάλες ηλικιακά ομάδες (πέρυσι στον Άρη Αμφίκλειας έπαιζαν αρχική πεντάδα 3 έφηβοι – Μιχελής, Στρωτός, Ζανιάς), καταθέτω τις παρακάτω απόψεις μου για την περαιτέρω λειτουργία των πρωταθλημάτων υποδομών.
”Προφανώς είναι άδικο, να τίθενται αντιμέτωποι του Προμηθέα, σε έναν εξαιρετικά άνισο ανταγωνισμό, με σίγουρο τον αποκλεισμό τους, οι πρωταθλητές από τα φτωχά σε οικονομικό και αγωνιστικό τομέα πρωταθλήματα των επαρχιακών Ενώσεων, όπως η δική μας ΕΣΚΑΣΕ”
Είναι γεγονός ότι πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά την λειτουργία της ΕΟΚ, δυστυχώς τα περισσότερα προς αρνητική κατεύθυνση. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη προσαρμοστικότητας της Ομοσπονδίας, σχετικά με τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα στο άθλημα που υπηρετούμε. Η αναμφίβολη γιγάντωση της ομάδας του Προμηθέα Πάτρας, λόγω της καλής οργάνωσης και της προφανούς οικονομικής ευρωστίας του, άλλαξε εκ θεμελίων τα δεδομένα τόσο στην Α1 ανδρών, όσο και στα τμήματα υποδομών σε Πανελλήνιο επίπεδο. Όλοι γνωρίζουν ότι η Πατρινή ομάδα, τα τελευταία χρόνια έχει την δυνατότητα να προσλαμβάνει επώνυμους προπονητές και έχοντας σαν δέλεαρ τα ονόματα, τα προπονητικά τους προγράμματα αλλά και κυρίως την δυνατότητα κάλυψης της διαμονής, διατροφής και σχολικής εκπαίδευσης σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, κάνει ένα είδος “παιδομαζώματος”, ας μου επιτραπεί, με μεταγραφές παιδιών από υποδομές ομάδων όλης της χώρας. Προφανώς λοιπόν είναι άδικο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να τίθενται αντιμέτωποι του Προμηθέα, σε έναν εξαιρετικά άνισο ανταγωνισμό, με σίγουρο τον αποκλεισμό τους, οι πρωταθλητές από τα φτωχά σε οικονομικό και αγωνιστικό τομέα πρωταθλήματα των επαρχιακών Ενώσεων, όπως η δική μας ΕΣΚΑΣΕ. Τα πράγματα φαντάζουν ακόμη δυσκολότερα, μετά την πολύμηνη παύση λειτουργίας και των τμημάτων υποδομών, λόγω κορωνοιου. Υπάρχει καθομολογούμενα τρομερή δυσκολία επαναπροσέγγισης και επαναθέρμανσης των παιδιών στα τμήμα τα υποδομών, καθ’ όσον η κοινωνία μας είναι επιφυλακτική, λόγω κορωνοιου και οι γονείς διστάζουν. Το γεγονός της μοριοδότησης των τριών πρώτων κάθε κατηγορίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις στη Ανωτέρα Εκπαίδευση καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη σωστής προσέγγισης του θέματος από την όποια διοίκηση ήθελε προκύψει στις εκλογές της 12 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενισχυθούν τα κίνητρα για την μεγαλύτερη και ποιοτικότερη συμμετοχή παιδιών και ομάδων.
”Πρέπει ο μόνιμος πρωταθλητής ΕΣΚΑΗ, να αντιμετωπισθεί με την ίδια λογική με τους πρωταθλητές από τα μεγάλα πρωταθλήματα ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ και ΕΚΑΣΘ, για να μπορέσουν και οι επαρχιακοί πρωταθλητές να διεκδικήσουν ότι τους αντιστοιχεί με δικαιότερους όρους μέχρι την τελική Πανελλήνια φάση”
Είναι λοιπόν άμεση η ανάγκη επαναθεώρησης των πρωταθλημάτων υποδομής από τους αρμόδιους φορείς (ΕΣΚΑΣΕ και ΕΟΚ). Πρέπει ο μόνιμος πρωταθλητής ΕΣΚΑΗ, ο Προμηθέας να αντιμετωπισθεί με την ίδια λογική με τους πρωταθλητές από τα μεγάλα πρωταθλήματα ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ και ΕΚΑΣΘ, για να μπορέσουν και οι επαρχιακοί πρωταθλητές να διεκδικήσουν ότι τους αντιστοιχεί με δικαιότερους όρους μέχρι την τελική Πανελλήνια φάση.
Συμφωνώ απολύτως με την εισήγηση των φίλων και καταξιωμένων προπονητών Σοφογιάννη και Μωραΐτη για αύξηση των συμμετοχών στην τελική φάση από 6 σε 8 ομάδες και το πώς θα φθάσουν μέχρι εκεί ας το αποφασίσουν οι αρμόδιοι φορείς, συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω για το καλό της εξέλιξης του αθλήματος”.
stereabasket.gr