Η έλλειψη αρδευτικών έργων στέρεψε τον Βοιωτικό Κηφισό με αποτέλεσμα να καταστραφεί η παραγωγή 10.000 στρεμμάτων

 Για μια ακόμα χρονιά, λόγω της έλλειψης αρδευτικών έργων, στέρεψε ο βοιωτικός Κηφισός από το φράγμα της ΡΑΧΗΣ έως και μετά τη γέφυρα του Αγίου Αθανασίου, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η παραγωγή των χωραφιών του κάμπου αυτού, έκτασης άνω των 10.000 στρεμμάτων και μάλιστα λίγο πριν το τέλος της αρδευτικής περιόδου και ενώ οι αγρότες έχουν ήδη υποβληθεί στα αυξημένα έξοδα της καλλιέργειας.  Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των αγροτών από Λιβαδειά, Αγ. Γεώργιο, Κορώνεια, Αλαλκομενές – Αγ. Παρασκευή – Αγ. Αθανάσιο, που βλέπουν κάθε τόσο, τους κόπους τους να πάνε στράφι και το βιος τους να χαραμίζεται. 

Η κοροϊδία που έχουν υποστεί είναι διαχρονική και πολυδιάστατη, αλλά πάντα έχει κοινό παρονομαστή:  όλους τους «άρχοντες» του τόπου, από κυβερνήσεις και βουλευτές, μέχρι δημάρχους και περιφερειάρχες,   που τους υπόσχονται λύσεις προεκλογικά και τους ξεχνούν μετεκλογικά. 

Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν τα αγροτικά νοικοκυριά, αφού ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο Δήμος Λιβαδειάς τήρησαν την υπόσχεση που τους έδωσαν πριν από 5 χρόνια, για την κατασκευή συγκεκριμένων έργων, προκειμένου ο Κηφισός, που μάλιστα είναι χαρακτηρισμένος ποταμός nature,  να μην ξεμένει από νερό σε μια ενδιάμεση ζώνη μήκους μερικών χιλιομέτρων. 

Παρά το γεγονός ότι ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είχαμε καταθέσει πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, επί διοίκησης της κας Πούλου, για έργο παράκαμψης της ροής της ΕΡΚΥΝΑΣ, μετά το έργο της Λιβαδειάς, ώστε τα περισσεύματα του νερού να πέφτουν στον Κηφισό μετά το φράγμα της ΡΑΧΗΣ, σε συνδυασμό με κάποιες απαραίτητες παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού, τίποτα έως τώρα δεν έγινε από τον Δήμο Λιβαδειάς, με ευθύνη της προηγούμενης, αλλά και της σημερινής δημοτικής αρχής του κ. Ταγκαλέγκα. 

Η δε Περιφέρεια, που υποτίθεται ότι έχει και την ευθύνη της διαχείρισης των υδάτων του Κηφισού, ήταν και παραμένει θεατής σε μια οικονομική καταστροφή, αλλά και ένα περιβαλλοντικό έγκλημα.  

Οι αγρότες της περιοχής πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Όλες οι κυβερνήσεις, μαζί με τους τοπικούς τους εκπροσώπους, να πληρώσουν πολιτικά την απραξία και αδιαφορία τους για την αγροτική παραγωγή. Την ώρα που χαρατσώνουν το λαό και μπουκώνουν τις τράπεζες, τις βιομηχανίες και τις μεγαλοεπιχειρήσεις της «πράσινης ανάπτυξης»  με ζεστό-δανεικό χρήμα,  που πάλι ο λαός θα χρυσοπληρώσει, δεν βρίσκουν τα κονδύλια για έργα υποδομής και στήριξη της αγροτικής παραγωγής, όπως δεν τα βρίσκουν για προσλήψεις γιατρών  και πυροσβεστών, με τις γνωστές τραγικές συνέπειες. 

Ζητάμε: 

– Άμεσα να γίνει η καταγραφή των ζημιών και η καταβολή των αποζημιώσεων, στα χωράφια του κάμπου που έμειναν άνυδρα. 

– Να μην ισχύσει φέτος το στρεμματικό πλαφόν παραγωγής βάμβακος για την είσπραξη της συνδεδεμένης επιδότησης στην συγκεκριμένη περιοχή. 

– Άμεσα να κατασκευαστούν σύγχρονα αρδευτικά έργα στον βοιωτικό Κηφισό, με προτεραιότητα στο παραπάνω τμήμα του, προκειμένου να διατηρείται η ροή του νερού. 

– Ταυτόχρονα, να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί ο αναδασμός των παραπάνω κτημάτων,  των μοναδικών στην περιοχή που είναι εκτός αναδασμού.

– Κεντρική διαχείριση των υδάτινων πόρων από ενιαίο φορέα, με ευθύνη και μέριμνα για την επάρκειας του νερού και την ορθολογική διαχείρισή του. 

ΛΑΪΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ 

Σχετικά