Φωτιά Εύβοια: Τεράστια οικολογική καταστροφή – Τι δείχνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας Copernicus

Μεγάλες ζημιές σε εγκαταστάσεις και κτίρια

Την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια, όπως αυτή διαμορφώνεται την Τετάρτη 11 Αυγούστου αναλύει η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Στον χάρτη που επισυνάπτει φαίνεται η έκταση των περιοχών που κάηκαν από τη φωτιά, αλλά και οι περιοχές στις οποίες τα πύρινα μέτωπα είναι ακόμα ενεργά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η υπηρεσία Copernicus, συνολικά η περιοχή που έχει καεί από τις φωτιές αντιστοιχεί σε 50.456,1 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με 10 τετραγωνικά μέτρα επομένως η καμμένη έκταση αντιστοιχεί σε 504.561 τ.μ) ενώ αυτή τη στιγμή τα ενεργά πύρινα μέτωπα είναι 14. Ο πληθυσμός στην περιοχή ενδιαφέροντος αντιστοιχεί σε 28.838 κατοίκους, από τους οποίους περίπου 5,448 έχουν επηρεαστεί.

Ανάμεσα στις εγκαταστάσεις που έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικώς, βρίσκονται κατοικίες, εργοστάσια, σχολεία και κοιμητήρια, ενώ μεγάλες είναι και οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας. Τεράστιος είναι και ο αριθμός των δασικών εκτάσεων που έχουν καεί. Συνολικά μόνο η καμμένη δασική έκταση υπολογίζεται σε 27.206,2 εκτάρια δάσους.

Η περιγραφή της πυρκαγιάς

Για τις πυρκαγιές η ευρωπαϊκή υπηρεσία αναφέρει: «Από το απόγευμα της Πέμπτης πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί της Εύβοιας και στο βόρειο κομμάτι της Αττικής, οι οποίες κατακαίουν τεράστιες δασικές εκτάσεις, τμήματα αστικού ιστού και αγροτικές περιοχές. Οι μέτριας έντασης άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και το γεγονός ότι οι δασικές εκτάσεις είναι ιδιαίτερα έφλεκτες έκαναν πολύ δύσκολη τη δουλειά των πυροσβεστών. Πολλοί πυροσβέστες και οχήματα συνεχίζουν να επιχειρούν στις πυρόπληκτες περιοχές.

Σε ύφεση τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια

Πολλές αλλά μικρότερες αναζωπυρώσεις, λιγότεροι καπνοί σε ορισμένες περιοχές και μικρότερα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν σήμερα Τετάρτη 11 Αυγούστου στην Εύβοια, ενώ τα εναέρια μέσα επιχειρούν για πρώτη μέρα χωρίς να τα εμποδίζουν πυκνοί καπνοί.

Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις και χρειάστηκαν επεμβάσεις πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να μη φουντώσει ξανά η φωτιά.

Σχετικά