Έρχονται ανατιμήσεις “φωτιά” – Φόβοι πως ο καφές θα φτάσει τα 5 ευρώ

kafes

Ανατιμήσεις – φωτιά αναμένονται το επόμενο διάστημα στα προϊόντα στην Ελλάδα. Οι αυξήσεις τιμών θα επηρεάσουν το μέσο νοικοκυριό και για τον λόγο αυτό αναμένονται κυβερνητικές παρεμβάσεις από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Την ανησυχία του για αυξήσεις τιμών σε όλα τα προϊόντα το επόμενο δίμηνο εξέφρασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως είπε πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα τον καφέ που όπως είπε μπορεί από τα 2 ευρώ να φτάσει ακόμα και στα 5 ευρώ. Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός που μίλησε για ανατιμήσεις άνω του 40% στις ζωοτροφές και στις πρώτες ύλες που επηρεάζουν ακόμη και την οικοδομή.

καφές ανατιμήσεις
Η έρευνα της DIHK για τις ανατιμήσεις

Πράγματι σε έρευνα που πραγματοποίησε η Γερμανική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων ( DIHX) σε 3.000 γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός της χώρας ,το 83% των συμμετεχόντων ανέφερε αύξηση τιμών ή προβλήματα στην παράδοση πρώτων υλών, ενδιάμεσων προϊόντων και αγαθών.

Ο φόβος είναι πως το επόμενο διάστημα θα έρθει κύμα ανατιμήσεων και στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Το φαινόμενο των ανατιμήσεων είναι ήδη έντονο στις ΗΠΑ, ενώ τον Αύγουστο ήρθε και στην Ευρώπη όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι, το υψηλότερο ποσοστό την τελευταία δεκαετία.

Η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μικρή αυξάνοντας τα ναύλα και τα μεταφορικά, ενώ το σχεδόν ταυτόχρονο τέλος του lockdown σε πολλές χώρες εκτόξευσε ακόμα περισσότερο τη ζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται με ενδιαφέρον τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Σεπτεμβρίου.

Τον Ιούλιο που μας πέρασε είχαμε τα πρώτα αρνητικά δείγματα καθώς κατεγράφησαν ανατιμήσεις και σε βασικά είδη διατροφής.

enikonomia.gr

Σχετικά