ΘΗΒΑ:«Ζωντάνεψε»σε νέο χώρο με πλούσιο πρόγραμμα το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» Φωτογραφίες

Με επιτυχία η «στάση» του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 3 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», στη Θήβα, σε νέο χώρο με πλούσιο πρόγραμμα.

Από νωρίς το πρωί μέλη και φίλοι της ΚΝΕ βρέθηκαν στο χώρο, όπου φρόντισαν για την καθαριότητα και το στολισμό του χώρου ώστε να φιλοξενήσει το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με σύντομο χαιρετισμό από το Χρήστο Καραβαγγέλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Σειρά πήρε το συγκρότημα «DemonFox» από την Αθήνα με hip-hop συναυλία, το οποίο με το δικό του μοναδικό τρόπο, μέσα από τα τραγούδια του, ανέδειξε το μήνυμα του Φεστιβάλ «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς για τη κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, το Σοσιαλισμό».

Η κεντρική ομιλία του Φεστιβάλ έγινε από τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Ένα τεράστιο ερώτημα χρειάζεται να απαντηθεί. Γιατί εν έτει 2021 η ανθρώπινη ζωή να μένει απροστάτευτη;

Είμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και ο καθένας μπορεί να δει σήμερα πιο καθαρά τι σημαίνει τα επιτεύγματα της επιστήμης να γίνονται πεδία επιχειρηματικών ανταγωνισμών, πεδία αύξησης της ήδη τεράστιας κερδοφορίας τους, ακόμα και να αξιοποιούνται ως μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, για να κρυφτεί κυρίως η γύμνια των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε όλο τον κόσμο. 

Έχει αποδειχτεί και στον πιο δύσπιστο ότι η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας. Γιατί αυξάνονται πάλι ραγδαία οι νοσηλείες και τα κρούσματα που χρειάζονται ΜΕΘ; Το ΚΚΕ απαντά καθαρά. Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανύπαρκτη ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση, στη διατήρηση του συγχρωτισμού στα ΜΜΜ, στα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Ειδικά στη Θήβα είναι γνωστό πως ο κάθε εργοδότης έκανε ότι ήθελε ενώ σε διάφορα εργοστάσια είχαμε μαζικά κρούσματα και μόνο μετά από παρεμβάσεις σωματείων πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα. Τι σόι προστασία είναι όλος ο Δήμος Θηβαίων να είναι σε αυστηρό λοκντάουν με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18.00 το απόγευμα επί τρεις μήνες, ενώ τα εργοστάσια δούλευαν κανονικά;

Τα κρούσματα αυξάνονται επειδή τα πρωτόκολλα έγιναν για άλλη μία χρονιά από ιατρικά…, τουριστικά. Η πολιτική που θεωρεί την Υγεία κόστος συνεχίζει να δίνει τα τραγικά της αποτελέσματα. Έτσι, την ίδια στιγμή που οι δείκτες της πανδημίας εμφανίζουν επιδείνωση και η επικράτηση της μετάλλαξης Δ αλλάζει τα δεδομένα αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει την επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση καταργεί ακόμα και τα δωρεάν rapid test.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν ξεπερνά το 57%. Γιατί; Όλοι οι Έλληνες έγιναν αντιεμβολιαστές; Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού οφείλονται στη σχεδόν ανύπαρκτη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και φαρμακοεπαγρύπνηση, την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, την εμβολιαστική εκστρατεία που βασίστηκε σε ΜΜΕ και ινφλουένσερς, στις παλινωδίες και της κυβερνητικής επιτροπής επιστημόνων. Το δικό της ρόλο έπαιξε η πολιτική “κλέψας του κλέψαντος” που ακολούθησαν τα καπιταλιστικά κράτη σε αναπνευστήρες, μάσκες και ό,τι άλλο, ένας σφοδρός ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για τις παρτίδες των εμβολίων στις αρχές του έτους.

Την ίδια ώρα η κατάσταση του συστήματος Υγείας παραμένει τραγική αφού εντείνεται η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, προωθείται η περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με ταυτόχρονη προκλητική πριμοδότηση του ιδιωτικού. Ποιος αλήθεια ξέχασε ότι οι ιδιώτες την πέρασαν ζάχαρη αφού η κυβέρνηση όχι μόνο αρνήθηκε να τους επιτάξει αλλά τους επινοικίασε με διπλάσιο νοσήλιο κάποια κρεβάτια ΜΕΘ ενώ είχαν επιλεκτική συμμετοχή στις νοσηλείες COVID και μάλιστα σε περιστατικά που σχεδόν είχαν αναρρώσει;

Ποιος έχει ξεχάσει ότι σήμερα που μιλάμε το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας συνεχίζει να έχει πολύ σοβαρές ελλείψεις προσωπικού με διπλοβάρδιες νοσηλευτών, εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, με έλλειψη αναισθησιολόγων, με το μισό μήνα χωρίς εφημερεύοντα, με οριακή λειτουργία της παθολογικής κλινικής και έναν εφημερεύων γιατρό για 50 παθολογικούς και covid ασθενείς; Ποιος μπορεί να μιλάει για Υγεία υψηλών παροχών, όπως δικαιούται ο λαός μας τον 21ο αιώνα όταν οι μισοί εργαζόμενοι του Νοσοκομείου είναι συμβασιούχοι, όταν υπολειτουργούν τα ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας, όταν υπάρχει ένα ασθενοφόρο για την ευρύτερη περιοχή, όταν οι μετακινήσεις προσωπικού για να καλύψουν τα πάντα είναι ο κανόνας;

Ενώ κλείνοντας τόνισε: «Δεν συμμορφωνόμαστε “προς τας υποδείξεις” των αστικών κομμάτων και μηχανισμών. Ξέρουμε ότι η εποχή μας κυοφορεί τις μεγάλες και ριζικές ανατροπές. Οι σκοποί μας είναι πραγματικά μεγάλοι. Συναντιούνται με τα όνειρα της νεολαίας για μια καλύτερη ζωή. Συναντιούνται στη πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό είναι το νέο, το καινοτόμο. Από αυτό το στόχο αντλεί το ΚΚΕ τη ζωντάνια, την αντοχή του. Όχι στα λόγια ή περιμένοντας τη μεγάλη μέρα. Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς κάθε μέρα. Σπάζοντας το σιωπητήριο και τα μορατόριουμ. Αυτό το μήνυμα στέλνει ολόκληρη η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αυτό το μήνυμα στέλνει το Φεστιβάλ από την ίδρυση του μέχρι σήμερα».

Στο πρόγραμμα που ακολούθησε ξεχώρισε η ιδιαίτερη αναφορά που έγινε στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Προβλήθηκε το βίντεο-αφιέρωμα της ΚΝΕ, ενώ τα τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη εμπλούτισαν τη συναυλία που ακολούθησε από το συγκρότημα του Χρήστου Μπότση.

Τέλος, το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό-ρεμπέτικο γλέντι από το συγκρότημα «Το Συνάφι».

Ιδιαίτερη ανταπόκριση βρήκε το κάλεσμα της οργάνωσης για την οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τις ανάγκες των πυρόπληκτων της Β. Εύβοιας.

Στο χώρο επίσης λειτουργούσε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και μπαρ.

Σχετικά