Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν τσακώνονται για την εξουσία – Καυγάς στο προεδρικό μέγαρο

Η πρώτη μεγάλη ρήξη στους κόλπους των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είναι πλέον γεγονός, καθώς – σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC – δύο κορυφαία μέλη του ισλαμικού κινήματος φέρονται να τσακώθηκαν μέσα στο προεδρικό μέγαρο, την ώρα που οπαδοί τους φέρονται να πιάστηκαν στα χέρια έξω από το κτήριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αντίπαλες φατριές μέσα στους κόλπους των Ταλιμπάν εκφράζουν έντονες διαφωνίες για το ποιος θα πρέπει να καρπωθεί την επιτυχία της κατάληψης της Καμπούλ και κατ’επέκταση όλου του Αφγανιστάν.

Σημειώνεται πως οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν πριν ένα μήνα και κήρυξαν τη χώρα «Ισλαμικό Χαλιφάτο». Το νέο προσωρινό υπουργικό συμβούλιο αποτελείται αποκλειστικά από άνδρες και ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, μερικοί από τους οποίους είναι γνωστοί για τις επιθέσεις τους ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις τα τελευταία 20 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο συνιδρυτής του ισλαμιστικού κινήματος Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ που δρα ως αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης και ένα ακόμη μέλος του υπουργικού συμβουλίου από το δίκτυο Χακάνι άρχισαν να τσακώνονται μέσα στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Μπαραντάρ δεν είναι ευχαριστημένος με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διπλωματία με ανθρώπους σαν τον ίδιο, ενώ τα μέλη της ομάδας Χακάνι και οι υποστηρικτές τους λένε ότι όλα επιτεύχθηκαν στο πεδίο των μαχών.
Ποιος είναι Μπαραντάρ

Πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη των Ταλιμπάν που συνομίλησε με αμερικανό πρόεδρο, καθώς είχε μιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Ο Μπαραντάρ είχε υπογράψει τη συμφωνία της Ντόχα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων εκ μέρους των Ταλιμπάν.
Ποιος είναι ο Χακάνι

Από την άλλη το δίκτυο Χακάνι, είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στους κόλπους των Ταλιμπάν και συνδέεται με μερικές από τις πιο βίαιες επιθέσεις που έχουν συμβεί στο Αφγανιστάν κατά των δυτικών δυνάμεων και όσων συνεργάστηκαν μαζί τους.

Ο Σιρατζουντίν Χακάνι, είναι υπουργός Εσωτερικών στη νέα κυβέρνηση, ωστόσο εδώ και λίγες μέρες έπαψε να εμφανίζεται δημοσίως. Μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν σενάρια ότι μπορεί να πέθανε. Πηγές των Ταλιμπάν είπαν ότι έφυγε από την Καμπούλ και ταξίδεψε στην πόλη Κανταχάρ μετά τη διαμάχη στο προεδρικό μέγαρο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Ταλιμπάν το 2015 συγκάλυπταν τον θάνατο του Μουλά Ομάρ για περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ οι φήμες ότι τόσο ο Μπαραντάρ όσο και ο ανώτατος διοικητής των Ταλιμπάν, Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα είναι νεκροί οργιάζουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο Μπαραντάρ αναμένεται να εμφανιστεί μπροστά στην κάμερα τις επόμενες μέρες, ώστε να διαψεύσει τις φήμες θανάτου αλλά και οποιεσδήποτε φήμες για τριβές στους κόλπους των Ταλιμπάν.

Σχετικά