Αντίστροφη μέτρηση για Χαϊκάλη – Κιμούλη

Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του (ΣΕΗ) για την υπόθεση του Παύλου Χαϊκάλη και του Γιώργου Κιμούλη

Τον Παύλο Χαϊκάλη κατήγγειλαν για σεξουαλική παρενόχληση τέσσερις γυναίκες συνάδελφοί του -χωρίς να έχει ασκηθεί δίωξη, γιατί τα αδικήματα πλέον έχουν παραγραφεί- ενώ για την υπόθεση του Γιώργου Κιμούλη, έχουν κατατεθεί καταγγελίες για άσκηση ψυχολογικής και λεκτικής βίας

Της ΚΟΡΥΝΑΣ ΜΑΝΤΑΓΑΡΗ

Οι γνωμοδοτήσεις του Πειθαρχικού θα κοινοποιηθούν στη γενική συνέλευση, όπου τα μέλη θα αποφασίσουν μετά από ψηφοφορία για το ενδεχόμενο της διά βίου διαγραφής από το σωματείο, μιας «ποινής» που επικυρώνεται βάσει καταστατικού μόνο από τη γενική συνέλευση του ΣΕΗ.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, αποκαλύπτει στη Realnews τα επόμενα βήματα, αλλά και τον αγώνα που δίνει μαζί με τα μέλη του σωματείου για την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο των ηθοποιών.

Σπύρος Μπιμπίλας

«Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΗ θα συνεδριάσει στις επόμενες δέκα ημέρες. Εχει και το Πειθαρχικό κάποιες εργασίες ακόμα. Επειδή όλοι δουλεύουμε, είναι δύσκολο να βρεθεί ημερομηνία.

Ακολούθως, η γενική συνέλευση θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο και θα έρθουν προς ψήφιση οι αποφάσεις του Πειθαρχικού, οι οποίες θα επικυρωθούν, αν ψηφιστούν από την ολομέλεια», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΗ, εξηγώντας τη διαδικασία.

«Το Πειθαρχικό κάνει προτάσεις βάσει των οποίων συγκαλείται η γενική συνέλευση. Εμείς δεν είμαστε δικαστήριο να κρίνουμε βάσει Ποινικού Κώδικα. Έχουμε καταστατικό και όποιος το παραβαίνει διώκεται πειθαρχικά. Βάσει της έρευνας που έχει γίνει από το Πειθαρχικό, βγαίνει η απόφασή του η οποία και κατατίθεται προς ψήφιση από τα μέλη του ΣΕΗ στη γενική συνέλευση.

Στη συνέχεια γίνεται ψηφοφορία με κάλπη και η απόφαση βγαίνει από τις ψήφους των μελών», προσθέτει ο Σπ. Μπιμπίλας.

Μιλώντας για τη σημασία του #MeToo στον καλλιτεχνικό χώρο, ο πρόεδρος του ΣΕΗ αναφέρει πως το θέμα αυτό κυριάρχησε τους προηγούμενους μήνες, καλύπτοντας στην ουσία τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί.

«Να σας τονίσω ότι η γενική συνέλευση δεν έχει ως αποκλειστικό θέμα το #MeToo. Μείζον θέμα αποτελεί το τι θα γίνει με τις συλλογικές συμβάσεις και τα διαδικτυακά δικαιώματα από τις πλατφόρμες που δεν καταβάλλονται στους ηθοποιούς. Υπάρχει σοβαρό θέμα στον χώρο της παιδείας, όπου οι θεατρολόγοι θέλουν να εξοστρακίσουν τους ηθοποιούς.

Το #MeToo δεν είναι το μόνο, αλλά ένα από τα πολλά σημαντικά θέματα που πρέπει να λύσουμε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα σκαριά η δημιουργία του Κώδικα Δεοντολογίας, βρισκόμαστε σε συζητήσεις και έχουμε προτάσεις και από το υπουργείο Πολιτισμού και από τα κρατικά θέατρα.

Το 90% των ηθοποιών είναι άνεργοι, στα θέατρα δεν έχουν ξεκινήσει όλοι πρόβες γιατί δεν ξέρουν τι θα γίνει με την πανδημία, ενώ το παιδικό θέατρο αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα».
Ψηφίζουν και για τον Φιλιππίδη

Στην επικείμενη γενική συνέλευση του ΣΕΗ, οι ηθοποιοί θα κληθούν να αποφασίσουν και για την οριστική, διά βίου διαγραφή του Πέτρου Φιλιππίδη
από το σωματείο.

Πέτρος Φιλιππίδης

Με αυτόν τον τρόπο θα επικυρώσουν την ομόφωνη απόφαση που είχε πάρει το Πειθαρχικό του ΣΕΗ με πρόεδρο τον Πασχάλη Τσαρούχα, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση στις 15 Ιουνίου για την οριστική διαγραφή του ηθοποιού, ο οποίος κατηγορείται για ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, ενώ ήδη είναι προφυλακιστέος.

Σχετικά