ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας: Στηρίζουμε τους εργαζομένους στην efood, τους διανομείς και τους delivery

Ο κ. Οικονόμου και ο κ. Χατζηδάκης καλό θα ήταν να σταματήσουν να πουλάνε τρέλα σχετικά με το θέμα της efood. Στο νομοσχέδιο με το οποίο φρόντισαν να νομοθετήσουν τα απλήρωτα 10ωρα κάνουν ρητή αναφορά σε “αυτοαπασχολούμενους” αντί για εργαζόμενους σε πλατφόρμες όπως η efood.

Το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/21) αντιμετωπίζει τους διανομείς σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματα τους, ανατρέποντας την μέχρι τώρα αντιμετώπισή τους σαν μισθωτών. Αυτή η επιλογή άνοιξε τον δρόμο για εργοδοτικούς εκβιασμούς ώστε να αλλάζουν τις συμβάσεις εργασίας υπό την απειλή της ανεργίας!

Αυτή η ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια της απαξιωτικής δήλωσης του κ. Μητσοτάκη που αναφέρεται σε “αυτοαπασχολούμενα παιδιά”. Να τον ενημερώσουμε με την ευκαιρία, ότι ούτε “αυτοαπασχολούμενοι” είναι ούτε “παιδιά”. Είναι εργαζόμενοι και έχουν δικαιώματα.  

Τον περασμένο Μάρτιο, η Ισπανία υιοθέτησε νομοθεσία που επιβάλλει στις εταιρείες κατ’ οίκον παράδοσης να προσλαμβάνουν επισήμως τους υπαλλήλους τους. Εταιρείες όπως οι Uber, Eats, Deliveroo κ.α., είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν μηνιαίο μισθό, ασφαλιστική κάλυψη και επίδομα ανεργίας στους 30.000 εργαζομένους στον κλάδο της διανομής φαγητού της χώρας. Τη στιγμή λοιπόν που σε άλλες χώρες κατοχυρώνεται η μισθωτή σχέση για παρόμοιες εργασίες, νομοθετικά, ή μέσα από δικαστικές αποφάσεις, ο κ. Μητσοτάκης ήρθε να στηρίξει με νόμο την εργοδοτική ασυδοσία.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων στις πλατφόρμες, των  διανομέων και delivery και τις κινητοποιήσεις που  οργανώνουν την Τετάρτη 21/9/2021 σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως και την  24ωρη απεργία την Παρασκευή 24/9 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σαν ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεσμευόμαστε ότι μαζί με την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, θα κατοχυρώσουμε νομοθετικά τη μισθωτή σχέση των εργαζομένων σε πλατφόρμες, όπως η efood, των διανομέων και των delivery, καθώς και τα δικαιώματα που αυτή περιλαμβάνει.

Αν μπορεί ας πράξει το ίδιο και η σημερινή κυβέρνηση.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Βοιωτίας

Σχετικά