203 τα κρούσματα στα σχολεία της Στερεάς- Πόσα εντοπίστηκαν σήμερα στη Βοιωτία

Με 203 καταγεγραμμένα περιστατικά covid-19, έκλεισε το πρώτο 10ημερο λειτουργίας των σχολικών μονάδων στη Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Από αυτά τα 153 είχαν εντοπιστεί από τα πρώτα 24ωρα, ενώ τα 31 αφορούν την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου.

Η Φθιώτιδα σύμφωνα με τα στοιχεία μας έχει καταγράψει 44, ποσοστό άνω του 25% επί του συνόλου. Την Πέμπτη κατεγράφησαν τα 8 από αυτά, τρία (3) στην Πρωτοβάθμια και πέντε (5) στη Δευτεροβάθμια.

Την πρώτη θέση σε αριθμό κρουσμάτων έχει η Βοιωτία με 21 νέα περιστατικά, με τα 19 από αυτά στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η Εύβοια, που απασχόλησε μόνο με ένα (1) κρούσμα, το οποίο εντοπίσθηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ένα (1) ακόμη κρούσμα κατέγραψε η Φωκίδα σε μαθητή δημοτικού, ενώ η Ευρυτανία δεν κατέγραψε νέα μόλυνση. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι στην πρώτη εξέταση η Ευρυτανία είχε βγάλει 19 μαθητές θετικούς στον ιό!

Ακόμη και έτσι όμως ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων πριν τα δεύτερα τεστ της δεύτερης εβδομάδας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Με αυτόν τον ρυθμό, σε λιγότερο από έναν μήνα, στατιστικά, όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μετάδοση του επικίνδυνου ιού.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται φέτος, είναι προς την κατεύθυνση της διά ζώσης λειτουργίας, και η τάξη κλείνει ή το σχολείο αν νοσήσει το 50%+1 της τάξης ή αν αποδειχθεί γενικευμένη διασπορά εντός του σχολείου, αντίστοιχα.

Θυμίζουμε τέλος ότι για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ισχύει το 10ημερο καραντίνας, ενώ η επιστροφή του γίνεται εφόσον έχει υποχωρήσει πυρετός για τουλάχιστον τρία 24ωρα χωρίς αντιπυρετικά.

Ως στενές επαφές ορίζονται:

α) Οι μαθητές/τριες που ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή/τρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και συνυπήρξαν μαζί του στη σχολική τάξη κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν.

β) Οι μαθητές/τριες που ανήκουν σε διαφορετικό τμήμα από μαθητή/τρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 αλλά παρακολούθησαν μαζί του μάθημα/μαθήματα στην ίδια αίθουσα (π.χ. φροντιστηριακό μάθημα, ξένη γλώσσα κ.λπ.) κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν, εφόσον η κοινή παρακολούθηση μαθημάτων διήρκεσε τουλάχιστον 2 (δύο) διδακτικές ώρες, έστω και όχι συνεχόμενα.

γ) Οι μαθητές/τριες που στο τμήμα τους δίδαξε εκπαιδευτικός που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που δίδαξαν σε τμήμα με μαθητή/τρια, που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν, εφόσον η διδασκαλία διήρκεσε τουλάχιστον δύο (2) διδακτικές ώρες, έστω και όχι συνεχόμενα.

δ) Μαθητής/τρια ή μέλος του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού που είχε επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή έως και δέκα (10) ημέρες μετά από αυτήν σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου, για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) λεπτών και άνω και χωρίς σωστή χρήση μάσκας εκ μέρους ενός από τους δυο ή εκ μέρους και των δύο, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο του σχολείου, περιλαμβανομένου και του διαλείμματος, του μαθήματος γυμναστικής ή άλλης δραστηριότητας.

ε) Μαθητής/τρια ή μέλος του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας.

στ) Μαθητής/τρια ή μέλος του εκπαιδευτικού ή λοιπού προσωπικού που είχε επαφή με αναπνευστικές ή άλλες σωματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

ζ) Οι μαθητές/τριες και τα μέλη του εκπαιδευτικού ή λοιπού προσωπικού που κατά το σαρανταοκτάωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων κινήθηκαν προς ή από το σχολείο μαζί με το επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ίδιο σχολικό λεωφορείο, στο ίδιο ταξί ή ανάλογο ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.

Όσοι έχουν χαρακτηρισθεί ως στενές επαφές και είναι ανεμβολίαστοι, υποχρεούνται εκτός των δύο self test και σε δύο εργαστηριακά τεστ με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), που θα παρέχεται χωρίς κόστος, σε δημόσιους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

lamiareport

Σχετικά