Ισορροπία τρόμου στις γερμανικές εκλογές

Απόλυτη ισοπαλία δείχνουν τα exip polls μετά το κλείσιμο της κάλπης στη Γερμανία, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) παίρνουν το 25% των ψήφων. Οι Πράσινοι, οι οποίοι μέχρι τον Απρίλιο προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, λαμβάνουν  15%, ενώ το ποσοστό των Ελεύθερων Δημοκρατών φτάνει το 11%.

Το αριστερό Die Linke κερδίζει 5% των ψήφων, με το οποίο μπαίνει στη Βουλή, ενώ η ακροδεξιά και ξενοφοβική Ενναλακτική για τη Γερμανία έχει ποσοστό 11%.   Δεύτερο exit poll για το κανάλι ZDF δίνει προβάδισμα στο SPD του Όλαφ Σολτς με 26%, ενώ το CDU ακολουθεί με 24%.

Ο επικεφαλής του CDU, Αρμίν Λάσετ, δήλωσε ότι μολονότι δεν «είμαστε ευχαριστημένοι με τα έως τώρα αποτελέσματα», αναμένεται η νύχτα να είναι μακρά. Προχώρησε μάλιστα στην πρόβλεψη ότι ενδέχεται να υπάρξει τρικομματική κυβέρνηση.

Στα κεντρικά των Σοσιαλδημοκρατών επικρατεί κλίμα ευφορίας, με τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Λαρς Κλινγκμπέιλ, στις πρώτες του δηλώσεις να λέει ότι ο Όλαφ Σολτς έχει κερδίσει το δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες προβολές για τις έδρες, το CDU φαίνεται να προηγείται με βραχεία κεφαλή και να εξασφαλίζει 200, έναντι 197 των Σοσιαλδημοκρατών. 

Σχετικά