«Μάχη» στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία – Το μήνυμα Μητσοτάκη για ιστορικές ευθύνες

Στη Βουλή μεταφέρεται η σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διαμηνύσει πως για να υπερψηφίσει τη συμφωνία θα πρέπει να ξεκαθαριστούν δυο ζητήματα. Πρώτον αν η Γαλλία δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα στην υπεράσπιση της ΑΟΖ της. Και δεύτερον κατά πόσο η συμφωνία εκθέτει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε στρατιωτικές αποστολές μακριά από την επικράτεια της Γαλλίας, όπως στο Σαχέλ της Αφρικής.

Πάντως χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σλοβενία, όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

«Θα έχουμε την ευκαιρία αύριο, στη Βουλή, να συζητήσουμε αναλυτικά για αυτήν την ιστορική Συμφωνία. Και βέβαια όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν «ναι» ή «όχι» σε μία Συμφωνία, η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας «λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι μία πολύ σημαντική Συμφωνία, η οποία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού. «Επαναλαμβάνω ότι αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης», είπε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συμφωνία συνιστά μια μεγάλη επιτυχία της χώρας, μια εθνική επιτυχία ιστορικών διαστάσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το διεθνή αντίκτυπο και το πολιτικό και στρατιωτικό της. Αναβαθμίζει στρατηγικά την Ελλάδα, διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα, εμπεδώνει το ρόλο της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί το πρώτο βήμα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Όπως τονίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο η συμφωνία διακρίνεται κυρίως για τρία στοιχεία:

Πρώτον, περιλαμβάνει (στο άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας. Θωρακίζεται η Ελλάδα έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και αναβαθμίζεται η αποτρεπτική δύναμη της.

Δεύτερον ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις μας -σε συνέχεια των 24 μαχητικών Rafale- με τρεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες, Belharra που θα παραδοθούν με πλήρη οπλισμό, σε χρόνο ρεκόρ και με χαμηλό κόστος.

Και τρίτον αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή που η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Φέρνει έτσι την Ελλάδα στο επίκεντρο μιας μεγάλης πρωτοβουλίας της Ευρώπης του αύριο.

Σχετικά