Απογραφή 2021: Πότε ξεκινά – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Με βασικό σύνθημα «Όλοι Μετράμε», ήρθε μετά από μια δεκαετία η στιγμή για τη νέα απογραφή πληθυσμού της Ελλάδας από την ΕΛΣΤΑΤ.

Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού η απογραφή του πληθυσμού αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί μία νέα μεθοδολογία και θα χρησιμοποιηθούν πιο σύγχρονα μέσα με την συμμετοχή των πολιτών. Συγκεκριμένα ένα κομμάτι της ηλεκτρονικής απογραφής θα γίνει με ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, ωστόσο, όσους δεν δύνανται να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική μέθοδο θα τους επισκεφθεί ο απογραφέας και θα ακολουθηθεί η παραδοσιακή διαδικασία «πόρτα-πόρτα».

Σημειώνεται ότι ο απογραφέας θα φορά τα διακριτικά της ΕΛΣΤΑΤ και θα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.
Πώς θα γίνει η απογραφή για το 2021

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιος Θανόπουλος, «η κύρια διαδικασία βάσει της οποίας θα υλοποιηθεί η απογραφή θα είναι η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή. Την περίοδο από 23 Οκτωβρίου έως τα μέσα του Νοεμβρίου, οι περίπου 60.000 απογραφείς θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία (ήδη από την απογραφή κτηρίων που προηγείται οι ερευνητές γνωρίζουν σε ποια σημεία της χώρας εντοπίζονται κατοικίες). Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο Taxis, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για τον εαυτό του και τα μέλη του νοικοκυριού του, καθώς και για την κατοικία του. Αρκεί ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού για την πραγματοποίηση της διαδικασίας, δεν είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των μελών του νοικοκυριού. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις/διευκρινίσεις».

Το δεύτερο βήμα θα διαρκέσει από τις 27 Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου και θα αφορά σε όσους πολίτες για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες) δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά. Αυτούς θα επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της Στατιστικής Αρχής στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της COVID-19.

Σχετικά