Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Από απόψε ξεκινά η επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

«Επικίνδυνο» χαρακτηρίζει το νέο κύμα κακοκαιρίας ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» και πού θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα – Αγωνία για τις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

Το σφοδρό κύμα της νέας κακοκαιρίας «Μπάλλος» που διαδέχεται την «Αθηνά» αναμένεται να ξεκινήσει αργά σήμερα το βράδυ και θα πλήξει ολόκληρη τη χώρα. Το κύμα αυτό θα επηρεάσει και την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ενώ σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κώστα Λαγουβάρδο , πρόκειται για μια επικίνδυνη κακοκαιρία όπου πολλές περιοχές της χώρας θα δεχτούν μεγάλα ύψη βροχής με θυελλώδεις ανέμους. Ο κ. Λαγουβάρδος έκανε επίσης λόγο για χιονοπτώσεις την Πέμπτη στη Δυτική Μακεδονία και σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

«Την Πέμπτη και την Παρασκευή περιμένουμε ένα νέο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας όπου θα ξεκίνησει αργά σήμερα το βράδυ από τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο και θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα. Το κύμα αυτό θα επηρεάσει και την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θέλει προσοχή γιατί περιμένουμε μεγάλα ύψη βροχής κι επειδή έχει ήδη βρέξει αρκετά σε πολλές περιοχές με το έδαφος να είναι κορεσμένο και τα ρέματα να έχουν ήδη νερό, το νέο αρκετό νερό που θα πέσει πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Ένα βαθύ χαμηλό βαρομετρικό αυτό που θα μας επηρεάσει, το οποίο εκτός από τις ισχυρές βροχές που θα φέρει την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συνοδεύεται από θυελλώδεις νοτιάδες. Επομένως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και για τους ανέμους. Θα έχουμε ανέμους και ισχυρές βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι μια επίκινδυνη κακοκαιρία που θέλει προσοχή και στην Αθήνα θα έχουμε βροχές κυρίως την Πέμπτη. Επίσης, θα ήθελα να πω πως θα μπορούσε να υπάρχει κάποια πιθανότητα για χιόνι την Πέμπτη στη Δυτική Μακεδονία και σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο» λέει στο protothema.gr ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας ενώ μάχη με το χρόνο δίνουν οι κάτοικοι και ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να θωρακίσουν τις πυρόπληκτες περιοχές πριν την έλευση του νέου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας. Μετά τις ανυπολόγιστες ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία «Αθηνά» που καταστράφηκαν δρόμοι, επιχειρήσεις και σπίτια, ο φόβος για το ενδεχόμενο νέων πλημμύρων δεν αφήνει τους κατοίκους σε ησυχία.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων ειδικότερα δε σε επιβαρυμένες περιοχές από τις προηγούμενες καταστροφές και ειδικότερα στην Βόρεια Εύβοια που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπάλλος»

-Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

-Παρασκευή: Κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

-Σάββατο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

-Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ: Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

-Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σήμερα : Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και αργά το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν σποραδικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στην κεντρική Μακεδονία έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ, με τάση περαιτέρω ενίσχυσης τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, που το βράδυ στα βόρεια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και μετά το μεσημέρι ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Στα νότια μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Αρχικά δυτικοί και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές, οι οποίες το βράδυ θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά