Δήμος Θηβαίων: Στολίζουμε το Δένδρο της Ζωής – Δράση ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

Με σύνθημα «στολίζουμε το Δένδρο της Ζωής», οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Θηβαίων (Κοινωνικό Παντοπωλείο, ΚΑΠΗ, Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής ΔΗΚΕΘ και Κέντρο Κοινότητας) και με τη συμμετοχή της προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, κ. Ιουλίας Κοντού, διοργάνωσαν δράση, στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Στη διάρκεια της δράσης μοιράσθηκαν στις γυναίκες πεταλούδες ροζ και φούξια –το χρώμα που συμβολίζει την καμπάνια- με τις οποίες στολίσθηκε το δένδρο μπροστά από το κτήριο του Παλαιού Δημαρχείου. Σε κάθε πεταλούδα ήταν γραμμένο το όνομα μιας γυναίκας που βγήκε νικήτρια στη μάχη για τον καρκίνο του μαστού.

Παράλληλα, διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Στη δράση συμμετείχαν το Κέντρο Υγείας Θήβας, ο Σύλλογος Γυναικών «Ισμήνη» και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης(ΔΟΜ) με γυναίκες από το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της Θήβας.

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, που αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου μία στις εννέα γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 1.600. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό πρώιμης διάγνωσης της ασθένειας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εάν ο καρκίνος διαγνωσθεί εγκαίρως, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Όμως παρά την πρόοδο στη διάγνωση και τη θεραπεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες και την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου συνολικά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά