Ποιος ήταν ο Άγιος Νέστωρ που τιμάται σήμερα

Μάρτυρας της Χριστιανοσύνης από τη Θεσσαλονίκη. Έζησε κατά τους χρόνους του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-304) και ήταν φίλος του μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Οκτωβρίου.

Ο Νέστωρ είναι γνωστός από τη συμπλοκή του με τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο ενώπιον του αυτοκράτορα Μαξιμιανού στη Θεσσαλονίκη. Προτού παλέψει με τον Λυαίο προσήλθε στη φυλακή, όπου ήταν φυλακισμένος ο φίλος του Δημήτριος και ζήτησε την ευλογία του. Ο Άγιος τον ευλόγησε και του έδωσε κουράγιο.

Έτσι, ο Νέστωρ μπήκε με ανεβασμένη «ψυχολογία» στο στάδιο της Θεσσαλονίκης. Αφού αναφώνησε «Θεέ του Δημητρίου βοήθει μοι», όρμησε κατά του γιγαντόσωμου και προκλητικού, τον οποίο κατέβαλε και θανάτωσε με μαχαίρι, προς κατάπληξη τόσο του Μαξιμιανού, όσο και τού πλήθους.

Το γεγονός θεωρήθηκε νίκη του χριστιανισμού επί της ειδωλολατρίας. Αυτό εξηγείται και από την απόφαση του Μαξιμιανού να διατάξει τον αποκεφαλισμό του Νέστορα.

Απολυτίκιο

Αθλητής ευσεβείας ακαταγώνιστος, ως κοινωνός και συνήθης του Δημητρίου οφθείς, ηγωνίσω ανδρικώς Νέστωρ μακάριε, τη θεϊκή γαρ αρωγή, τον Λυαίον καθελών, ως άμωμον ιερείον, σφαγιασθεὶς προσηνέχθης, τω Αθλοθέτη και Θεώ ημών.

Σχετικά