Πόροι-Διαχείριση και Υπηρεσίες στον Δημότη-Άρθρο του Θωμά Κιούση

ΠΟΡΟΙ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ

Με ιδιαίτερα ενθουσιώδη τρόπο αντέδρασε η δημοτική αρχή του δήμου Θηβαίων στις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για οικονομική ενίσχυση της αυτοδιοίκησης.

Με βάση τις ανακοινώσεις, δίνονται 107 εκατ. στους δήμους της χώρας ως επιπλέον χρηματοδότηση και ακόμη μια αντίστοιχη δόση έως το τέλος του χρόνου.

Ενίσχυση και με αύξηση στους  Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) της Αυτοδιοίκησης κατά 15% από αρχές του 2023 και με αύξηση του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης κατά 1 δις.

Στην περίπτωση του δήμου Θήβας, η εισροή πόρων από ΚΑΠ, ανέρχεται σε περίπου 3,6 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Μια αύξηση κατά 15% σημαίνει επιπλέον περίπου 500.000 ευρώ.

Οι πόροι από ΚΑΠ προορίζονται να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες και του Αντώνης Τρίτσης έργα και επενδύσεις στους δήμους.

Η οικονομική στήριξη της αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι σημαντική και απαραίτητη.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Είναι το ζητούμενο της αποτελεσματικής διαχείρισης από τους δήμους.

Γιατί, μαζί με αυτά που πληρώνουν απευθείας οι πολίτες, όλοι αυτοί οι πόροι, όπως και τα υπόλοιπα πολλά εκατ. των χρηματοδοτήσεων, βγαίνουν από τις τσέπες των φορολογούμενων. Οι ΚΑΠ για παράδειγμα προέρχονται από το φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Κατά πόσο πετυχαίνουμε αποτελεσματική διαχείριση, με διαφάνεια, με υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και απόλυτο σεβασμό μέχρι το τελευταίο ευρώ που δίνει από το υστέρημά του ο φορολογούμενος πολίτης;

Για όλο, μάλιστα, το φάσμα των υπηρεσιών: Από τα προβλήματα της καθημερινότητας και τη σωστή τους διαχείριση, μέχρι την πάταξη της γραφειοκρατίας, τις ανθρωποκεντρικές διαδικασίες με σωστή, φιλική και γρήγορη εξυπηρέτηση του δημότη και την υλοποίηση έργων με ταχύτητα, διαφάνεια χωρίς υπερβάσεις κόστους και σπατάλες, αλλά με σωστές και δίκαιες τιμές, όπως θα πετύχαινε πχ και ένας ιδιώτης.

Και όλα αυτά, χωρίς διακρίσεις υπέρ ημετέρων, παρασκηνιακές διεργασίες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αλλά με δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση έναντι όλων και χωρίς οι όποιες εξαγγελίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για επιπλέον χρηματοδότηση, να έχουν ως γνώμονα και να εξαρτώνται από την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου (το 2023 έχουμε εκλογές).

Καλοί είναι οι πόροι, αλλά σε όλα αυτά έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε.

kiousis thomas

Θωμάς Κιούσης, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων.

Σχετικά