Πόση ώρα μπορεί να μείνει ο σκύλος μας μόνος;

Κανείς μας δεν χαίρεται να αφήνει τον σκύλο του μόνο στο σπίτι. Αν μερικές φορές αυτό πρέπει να γίνει, αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες. Αυτός ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, την υγεία, τη συμπεριφορά και την ιδιοσυγκρασία του σκύλου μας.

Το People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Βρετανία και 48 νοσοκομεία για κατοικίδια στο δίκτυό του.Όπως υποστηρίζει τα κατοικίδια έχουν πέντε ανάγκες ευεξίας: υγεία, διατροφή, συμπεριφορά, περιβάλλον και συντροφικότητα.Ως κοινωνικά πλάσματα, οι σκύλοι χρειάζονται αλληλεπίδραση και συντροφικότητα για να είναι υγιείς – ακόμα και εκείνοι που απολαμβάνουν τον χρόνο τους μόνοι.

Δεδομένου ότι τα σκυλιά απολαμβάνουν καλύτερη ζωή μέσα από μια ρουτίνα, οι αλλαγές στο προγράμματά τους μπορούν να τους δημιουργήσουν πρόβλημα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να λάβουμε υπόψη την ράτσα, την ηλικία, το μέγεθος, την ρουτίνα, τα πρότυπα συμπεριφοράς και την υγεία του σκύλου μας όταν αποφασίζουμε πόσο χρόνο θα τους αφήσουμε μόνους στο σπίτι.Ορισμένες ράτσες, όπως οι Αυστραλοί Ποιμενικοί και οι Χάσκι Σιβηρίας, χρειάζονται πολλή άσκηση και μπορούν να γίνουν απίστευτα καταστροφικοί εάν βαρεθούν ή αφεθούν σε εσωτερικούς χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Περισσότερες από δύο ώρες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερδιέγερση τις ράτσες με πολύ ενέργεια. Τα Μπασέτ Χάουντ προτιμούν μια πιο καθιστική ζωή και χαλαρώνουν αρκετά όταν είναι μόνα τους.

Με τα κουτάβια τα πράγματα είναι πιο απλά όταν πρόκειται για τον καθορισμό των αναγκών τους, αν και η εκπλήρωση τους σε αυτή την ηλικία μπορεί να αποδειχθεί η πιο δύσκολη. Τα κουτάβια χρειάζονται πολλή φροντίδα και προσοχή. Δεν αφήνουμε ποτέ ένα κουτάβι ηλικίας κάτω των δέκα εβδομάδων μόνο του για περισσότερο από μία ώρα.Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν ξέρουν ακόμη πώς να κρατούν την ουροδόχο κύστη αλλά και η παρακολούθησή τους, σε αυτή την ηλικία, βοηθά στη δημιουργία κανόνων και ορίων.

Το American Kennel Club λέει ότι όταν το κουτάβι μας είναι μεταξύ δέκα και δώδεκα εβδομάδων, μπορεί να κρατήσει τη ουροδόχο κύστη του έως και δύο ώρες.Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, για περίπου έξι ώρες.Τα ηλικιωμένα σκυλιά, από την άλλη πλευρά, θα μπορούν να περάσουν περισσότερο χρόνο χωρίς διάλειμμα για τουαλέτα, αφού κοιμούνται περισσότερο κατά την διάρκεια της ημέρας από ένα κουτάβι.

Οποιοσδήποτε σκύλος, ανεξαρτήτως ράτσας ή ηλικίας, μπορεί να αναπτύξει άγχος αποχωρισμού.Ο Δρ Πάγκαν από το Heart + Paw Fells Point σημειώνει ότι οι ιδιοκτήτες που φεύγουν για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί είτε να προκαλέσουν άγχος αποχωρισμού για πρώτη φορά είτε να επιδεινώσουν το υπάρχον γενικευμένο άγχος στο κατοικίδιο τους.

Παράλληλα, όπως διαπίστωσαν το PDSA και το Dogs Trust, περισσότεροι σκύλοι αντιμετωπίζουν συμπτώματα άγχους αποχωρισμού από το lockdown και μετά.Εάν αυτό συμβαίνει με το κατοικίδιο μας, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τον χρόνο που μένει μόνος του σταδιακά.Σοβαρές περιπτώσεις άγχους αποχωρισμού μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να γαβγίζει, να καταστρέφει έπιπλα, να πηγαίνει στην τουαλέτα ακόμη και να αυτοτραυματίζεται.

Το American Kennel Club αλλά και οι εκπαιδευτές σκύλων υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να μάθουμε τον σκύλο μας να μένει μόνος. Θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του και θα βελτιώσει την ψυχική του ευεξία, ενώ θα μας βοηθήσει όταν λείπουμε να μην νιώθουμε ενοχές και να έχουμε λιγότερο άγχος.

Αρχίζουμε από δέκα λεπτά και σιγά σιγά αυξάνουμε τον χρόνο απουσίας μας. Η ιδανική περίπτωση είναι να ξεκινήσουμε αυτή την διαδικασία προτού ο σκύλος μας γίνει ενήλικας και αποκτήσει σταθερές ρουτίνες και συμπεριφορές.

Επίσης για να κάνουμε τον χρόνο που θα μείνει μόνος πιο «ελκυστικό» μπορούμε να επενδύσουμε σε παιχνίδια όπως μασώμενα, ευφυΐας και απασχόλησης ή σε μία κουβέρτα βαρύτητας.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Σχετικά