Το ποπ κορν θεωρείται ένα υγιεινό σνακ που μπορείτε να ετοιμάσετε στο σπίτι για σας ή και για τα παιδιά σας. Πολλοί γονείς το προτιμούν αντί για συσκευασμένα σνακ, όπως τα πατατάκια. Είναι όμως τελικά τόσο… αθώο, όσο πιστεύουμε;
Εξαρτάται από το πώς παρασκευάζεται
Αν το φτιάξετε στην κατσαρόλα μόνο με λάδι κι όχι με βούτυρο, τότε, ναι, είναι υγιεινό. Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι ποπ κορν περιέχει μόλις 30-35 θερμίδες. Επομένως, ακόμα και αν καταναλώσετε 3-4 φλιτζάνια ποπ κορν, δεν αποκλίνετε από την υγιεινή σας καθημερινή διατροφή. Περιέχει φυτικές ίνες και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού ανάμεσα στα γεύματα ενώ βοηθάει και στην πέψη.
Παράλληλα,είναι μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Έχει πολυφαινόλες,μια θρεπτική ουσία που βρίσκουμε σε πολλά φρούτα και λαχανικά και καταπολεμούν τη φλεγμονή. Επειδή τα φρούτα και πολλά λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, βρίσκουμε στο ποπ κορν περισσότερες πολυφαινόλες καθώς έχουν μια πιο συμπυκνωμένη μορφή.
Ποια ποπ κορν είναι πιο υγιεινά;
Τα ποπ κορν που φτιάχνονται στον ειδικό παρασκευαστή ποπ κορν είναι τα πιο υγιεινά καθώς δεν χρειάζονται καν λάδι και περιέχουν μόλις 1 γρ λίπους.
Τα ποπ κορν που παρασκευάζονται στην κατσαρόλα με προθήκη λαδιού είναι η αμέσως επόμενη υγιεινή εναλλακτική και η πιο κοινή κι εύκολη λύση για όσους θέλουν να φάνε ποπ κορν. Καλύτερη εναλλακτικές για την παρασκευή του σνακ είναι να επιλέξετε ελαιόλαδο. Προσοχή, μην το παρακάνετε με το αλάτι.
Το ποπ κορν με τη βουτυρένια γεύση έρχεται τελευταίο στη λίστα. Αν σας αρέσει τόσο, μπορείτε να βάλετε μικρότερη ποσότητα βουτύρου σε συνδυασμό με ελαιόλαδο για να κάνετε πιο ελαφρύ το σνακ σας. Και έχουμε και ένα δυσάρεστο νέο: τα ποπ κορν του κινηματογράφου που όλοι λατρεύουμε είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά, οπότε καλό είναι να τα καταναλώνετε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Είναι υγιεινά τα συσκευασμένα ποπ κορν;
Για να δούμε αν είναι υγιεινά τα συσκευασμένα ποπ κορν, πρέπει να διαβάσουμε τα συστατικά τους. Μας ενδιαφέρει πόσο αλάτι και ζάχαρη περιέχουν αλλά και -κυρίως- σε τι λάδι έχουν παρασκευαστεί. Τα καλύτερα λάδια είναι τα φυτικά έλαια, όπως το λάδι αβοκάντο. Αν γράφει ότι είναι μερικώς υδρογονωμένο, τότε μην το αγοράσετε. Περιέχει σίγουρα μεγάλη ποσότητα τρανς λιπαρών.
Είναι τελικά υγιεινό το ποπ κορν; Η διαιτολόγος Μαρία Μιχαλοπούλου∗ απαντά.
Σίγουρα η πιο υγιεινή επιλογή για το ποπ κορν είναι το σπιτικό χωρίς ελαιόλαδο. Μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει επιλογή για ένα ελαφρύ σνακ του παιδιού (και όχι μόνο) στα 25γρ. Τα 25 γρ. ποπ κορν (χωρίς ελαιόλαδο και βούτυρο) δίνουν 93 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα να προσφέρει καλό κορεσμό.
Εφόσον το ποπ κορν μαγειρευτεί με ελαιόλαδο, το σύνολο των θερμίδων εξαρτάται από την ποσότητα που θα προστεθεί (1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο δίνει 45 θερμίδες και 5 γρ. λίπους). Αναφορικά με το ποπ κορν από το σινεμά, το οποίο περιέχει άφθονο βούτυρο και αλάτι, μια μεγάλη συσκευασία μπορεί και να φτάσει τις 600 θερμίδες ενώ η μικρή αντίστοιχα τις 250-300.
Επομένως, σίγουρα η επιλογή του σπιτικού ποπ κορν είναι η καλύτερη, προσθέτοντας έξτρα γεύση σε αυτό με καρυκεύματα (πάπρικα γλυκιά, ρίγανη, κλπ).
H Mαρία Mιχαλοπούλου σπούδασε στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2013-2018). Συνέχισε με την εξειδίκευση της στην Παιδιατρική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (2018-2020). Εργάστηκε ως κλινική διαιτολόγος στα νοσοκομεία παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη Και Αγλαΐα Κυριακού» και παράλληλα ασχολήθηκε ερευνητικά με την παιδική παχυσαρκία ως επιστημονικός συνεργάτης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Πλέον, ασχολείται ιδιωτικά πάνω στην παιδική παχυσαρκία και στον σακχαρώδη διαβήτη (τύπου 1 και 2).