Σενάριο για μοντέλο Γαλλίας: Υποχρεωτική 3η δόση στους άνω των 65 και ολικό “μπλόκο” σε ανεμβολίαστους

Σκέψεις να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση μόνο για τους άνω των 65 ετών. Δεν αποκλείεται ένα ολικό “μπλόκο” σε ανεμβολίαστους.

Υπό την ασφυκτική πίεση της δυσμενούς εξέλιξης της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, που έχει σοβαρές απολήξεις στο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση μελετά την υιοθέτηση ενός μοντέλου “Γαλλίας” για την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης εμβολίου σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Σημειώνεται ότι η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε τον σοκαριστικό αριθμό των 80 νεκρών μέσα σε ένα 24ωρο την ώρα που οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφθασαν τους 536.

Προάγγελος αυτών των σχεδίων ήταν η δήλωση του ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάση Κοντογεώργη, ο οποίος αποκάλυψε πως υπάρχουν σκέψεις να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση μόνο για τους άνω των 65 ετών, οι οποίοι αποτελούν κύρια μέριμνα της κυβέρνησης.

Το σχέδιο “Γαλλίας” για υποχρεωτική τρίτη δόση μόνο για τους άνω των 65

“Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους”, δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης.

Σημειώνεται ότι στη Γαλλία το πιστοποιητικό σε πολίτες άνω των 65 ετών που δεν πραγματοποιούν την τρίτη δόση, παύει να είναι έγκυρο, πέντε εβδομάδες μετά το πέρας του εξαμήνου από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

κοσμος

Ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, με συνέντευξή του στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” επεσήμανε για την τρίτη δόση την πρακτική σε Ισραήλ και Γαλλία, οι οποίοι συνέδεσαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες με την τρίτη δόση, για να υπογραμμίσει στα καθ’ ημάς: “Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας”.

“Μπλόκο” σε ανεμβολίαστους

Αν η κατάσταση με την πανδημία επιδεινωθεί περαιτέρω, δεν αποκλείεται ένα ολικό “μπλόκο” σε ανεμβολίαστους, μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.

Με βάση αυτό το σενάριο, ο ανεμβολίαστος πολίτης θα μπορεί μόνο να μεταβαίνει στην εργασία του, να προμηθεύεται τρόφιμα και φάρμακα μη έχοντας πρόσβαση σε κανέναν άλλον χώρο προκειμένου να προστατευτεί τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπολίτες του.

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας, ο κ. Σκέρτσος είπε χαρακτηριστικά ότι “λέγεται πολύ πιο εύκολα από όσο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη” για να συμπληρώσει ότι μπορεί να αποτελεί το ύστατο μέτρο όχι οριζόντια αλλά μόνο σε χώρους και δραστηριότητες με υψηλή διασπορά του ιού. “Κυρίως όμως για να έχει πρακτικό αποτέλεσμα πρέπει να συνδέεται με συγκεκριμένες κυρώσεις οι οποίες θα πρέπει και να μπορούν να επιβληθούν. Προαιρετική υποχρεωτικότητα όπως την αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση δεν υπάρχει”.

Στο ερώτημα, τέλος, για το μέτρο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, ανέφερε ότι “στο χώρο της εστίασης δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο”. Επιπλέον, “όσα ακούγονται για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους δεν έχουν πρακτικό αντίκρισμα ούτε θα φέρουν σημαντικό ανοσολογικό αποτέλεσμα καθώς απομένουν λίγοι ανεμβολίαστοι και το πρόβλημα όπως σας είπα είναι στους άνω των 60”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των Ειδικών εξετάζει μεταξύ άλλων την εφαρμογή διπλής μάσκας στα ΜΜΜ και κλιμακωτό ωράριο στο δημόσιο, ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ.

πηγή: thetoc.gr

Σχετικά