Στην προσφορά και τη βαθιά κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το πολύτιμο έργο του, αναφέρθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Αναφέρθηκε στην πανδημία και τα εμβόλια ενώ τον ευχαρίστησε για τη θέση που πήρε για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί – Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός με τη σύζυγό του – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη λίγο μετά τις 12:00 ο Προκαθήμενος της Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι προσφωνήσεις του Πάπα και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. «Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση σας υποδέχομαι», είπε στην αρχη της ομιλίας της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζοντας ότι η επίσκεψη έχει μεγάλη συμβολική αξία. Αναφέρθηκε στο έργο του Πάπα Φραγκίσκου και στην προσφορά στον πλησίον αλλά και τη βαθιά κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το πολύτιμο έργο του.
Η Κατερίνα Σακελαροπούλου μίλησε για την πανδημία αλλά και τα εμβόλια τονίζοντας πως η προοπτική του εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη ανάγεται στο πιο μεγάλο ζήτημα δικαιοσύνης. Υπογράμμισε ακόμη ότι η πανδημία κατέδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε τονίζοντας ότι καθίσταται αναγκαία η αρωγή μεταξύ των κρατών. Μίλησε με θερμά λόγια για τις πρωτοβουλίες αλλά και την ευαισθησία που δείχνει ο Πάπας Φραγκίσκος τόσο για το προσφυγικό όσο και για την κλιματική κρίση.
Η ΠτΔ αναφέρθηκε ακόμη και στην Αγία Σοφία και ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για τη θέση που πήρε για τη μετατροπή της σε τζαμί.
Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μία συγκινητική ομιλία ανέφερε: «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σε αυτή την ένδοξη πόλη. Έρχομαι ως προσκυνητής σε αυτά τα χώματα. Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Από εδώ πέρασαν οι δρόμοι του Ευαγγελίου που ένωσαν Ανατολή και Δύση». Οπως είπε «εδώ σύμφωνα με τη δήλωση του Σωκράτη άρχιζε κάποιος να νιώθει πολίτης. Εδώ ο ανθρωπος αντιλήφθηκε ότι ήταν ένα πολιτικό ον. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Σήμερα, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή όλων ειναι θεμελιώδους σημασίας όχι μόνο για την επίτευξη στόχων αλλά γιατί αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε».
Και συνέχισε: «Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή. Αυτό είναι το κίνητρο που θα πρέπει να μας ωθήσει σε διαφορά μέτωπα. Σκέφτομαι την πανδημία και πάνω από όλα τη φτώχεια. Όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, το μεγάλο ταξίδι συχνά είναι η μόνη οδός». Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε: «Τούτη η χώρα που χαρακτηρίζεται από τη φιλοξενία έχει δει στα νησιά της αδέλφια περισσότερους από τους κατοίκους να καταφθανου. Αυτοί ειναι πρωταγωνιστές μια σύγχρονης Οδύσσειας».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πανδημία καί τόνισε το δικαίωμα στη φροντίδα όλων ενώ αναφέρθηκε στους ηλικιωμένους που όπως είπε είναι «ένδειξη της σοφιας ενός λαού».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους χρησιμοποίησε φραση του Θεόδωρου Κολοκοτρωνη: «Ο θεος έβαλε την υπογραφή του στην ελευθερία της Ελλάδας».
Όπως ορίζει το πρωτόκολλο η ΠτΔ υποδέχτηκε τον Πάπα Φραγκίσκο στο κεφαλόσκαλο του Προεδρικού Μεγάρου. Στη συνέχεια μετέβησαν στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου όπου έγινε ανάκρουση του Εθνικού Υμνου του Βατικανού και της Ελλάδας.
Μετά την τελετή υποδοχής του Ποντίφικα ακολούθησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προσωπικό της γραφείο, και στη συνέχεια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου.
Η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε με ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ποντίφικα, στη μεγάλη αίθουσα των δείπνων.
Εκ μέρους της κυβέρνησης τον υποδέχτηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.