Πώς πληρώνεται η αναρρωτική άδεια σε όσους νόσησαν με κορονοϊό

Διευκρινήσεις από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΕΦΚΑ για το τι ισχύει για την αναρρωτική άδεια λόγω κορονοϊού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, προχώρησε σε διευκρινήσεις για το πώς πληρώνεται από τον ΕΦΚΑ η αναρρωτική άδεια για κορονοϊό.

Ο κ. Τσάπαλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι «Το rapid ή το PCR δεν είναι αρκετό για να πληρωθεί ασθενής από τον ΕΦΚΑ, όπως και για τις άλλες ασθένειες, χρειάζεται γνωμάτευση γιατρού».

Τόνισε δε ότι «Ο ΕΦΚΑ δεν είναι ο οργανισμός που απλώς διαπιστώνει ότι κάποιος νοσεί, είναι ο φορέας που διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών», ενώ εξήγησε πως «ο ασφαλισμένος πρέπει να εξεταστεί από γιατρό για να πληρώσει κάποιον που θα καθίσει για πάνω από πέντε μέρες».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσάπαλος σημείωσε ότι δεν είναι αναγκαίο να εξεταστεί δια ζώσης ο ασθενής καθώς «αν ο γιατρός είναι συνδεδεμένος με τον ΕΟΠΥΥ και το δηλώσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, τότε ο ασθενής πληρώνεται κανονικά».

Σχετικά με τον τρόπο πληρωμής είπε πως, «σε όλες τις ασθένειες, υπάρχει αναλογία εργοδότη – ΕΦΚΑ στην πληρωμή, εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει εξαντλήσει τις μέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούται».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ διευκρίνησε ότι «Οι πέντε μέρες covid είναι έξτρα των ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος».

Σχετικά