Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού: «Eστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεων και της συλλογικής μνήμης»

Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτύπησε στον Δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού στις 11/1/2022, όπου στο πολιτιστικό – συνεδριακό κέντρο του δημαρχείου «Μίκης Θεοδωράκης» έγινε, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής αλλά και μελών της κυβέρνησης και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Ο εμβληματικός ποντιακός θρήνος για τις χαμένες πατρίδες που ερμήνευσε με τη λίρα του ο καλλιτέχνης Ματθαίος Τσαχουρίδης σημάδεψε την έναρξη της εκδήλωσης, την οποία χαιρέτησε με σπασμένη φωνή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου. «Οι Πόντιοι συνδέουν τη σημερινή Ελλάδα με έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ χαρακτήρισε το υπό ανέγερση μέγαρο «εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεων και της συλλογικής μνήμης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας σημείωσε πως η προσφυγιά, αναπόσπαστο στοιχείο της οποίας είναι ο ποντιακός ελληνισμός, αναβάπτισε τη μοίρα της Ελλάδας μετατρέποντας μια καταστροφή σε θρίαμβο. «Η εγκατάσταση 1,25 εκατομμυρίων προσφύγων στη χώρα μας ήταν μια εποποιία αποκατάστασης και νέας αρχής» υπογράμμισε εκφράζοντας την πεποίθησή του πως «η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει αυτόν τον παιάνα της δημιουργίας».

Εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κυβερνητική δέσμευση αλλά και στα εμπόδια που ξεπεράστηκαν προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η ανέγερση του μεγάρου στον χώρο του Ελληνικού. «Έλειπε ένα σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης επισημαίνοντας πως αποτελεί άσβεστο ηθικό χρέος η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση αλλά και στον χρηματοδότη του μεγάρου Σπύρο Λάτση εξέφρασε ο δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος. «Είχαμε πει πως θα επιστρέφαμε με ακόμη καλύτερες εγκαταστάσεις στο Ελληνικό» είπε κάνοντας λόγο για έργο παρακαταθήκης στις επόμενες γενιές.

Έμπνευση για το υπό ανέγερση μέγαρο από το γραφείο Δοξιάδη στάθηκαν τα βουνά του Πόντου και η Παναγία Σουμελά, ενώ στην απόφαση του Σπύρου Λάτση να χρηματοδοτήσει εξολοκλήρου το έργο αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη οι υπουργοί κκ. Χρ. Σταϊκούρας, Λ. Μενδώνη, Κ. Τσιάρας, Τ. Θεοδωρικάκος, Μ. Γκάγκα, Στ. Πέτσας, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης αλλά και αιρετοί ποντιακής καταγωγής από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής του Ρόουντ ‘Αιλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος τόνισε πως δεν θα σταματήσουν οι προσπάθειες για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Σχετικά