Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπαίζει τους αγρότες, ενώ χρεώσεις-φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα «καίνε» το εισόδημά τους!

Σε αναμονή και αβεβαιότητα χωρίς τέλος καταδικάζονται από την κυβέρνηση οι αγρότες μέχρι να λάβουν την απαραίτητη στήριξη για τις υπέρογκες χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κ. Μητσοτάκης τους υποσχέθηκε αυτή τη στήριξη δύο φορές μέχρι τώρα, τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ και τον Δεκέμβριο στη συζήτηση του προϋπολογισμού, αλλά μάλλον «ξέχασε» να την υλοποιήσει!   

Η δήθεν «άμεση» έκδοση της ΚΥΑ για επιδότηση του 80% της «ρήτρας αναπροσαρμογής»  στην κατανάλωση ρεύματος παραμένει ακόμη άφαντη! Όμως, οι χρεώσεις στους λογαριασμούς των αγροτών «τρέχουν» κανονικά και μαζί τους «τρέχουν» και οι ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες για ανεξόφλητους λογαριασμούς…

Για το ζήτημα αυτό ενημερώθηκα στη συνάντηση που είχα την περασμένη Παρασκευή με αγρότες της Θήβας. Επιπλέον, οι αγρότες με ενημέρωσαν και για περιπτώσεις διπλασιασμού ή και τριπλασιασμού των χρεώσεων στο αγροτικό ρεύμα, λόγω μη ορθού υπολογισμού της «ρήτρας αναπροσαρμογής», ο οποίος δεν αντιστοιχεί στην πραγματική κατανάλωση ρεύματος που έχουν κάνει και τους επιβαρύνει με πλασματικά ποσά!

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις αυτές ενώ η χρέωση της «ρήτρας αναπροσαρμογής» θα έπρεπε να αφορά μόνο στο διάστημα από Αύγουστο μέχρι Σεπτέμβριο, όταν δηλαδή έγινε όντως κατανάλωση ρεύματος για χρήση των γεωτρήσεων, στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς φαίνεται αναλογική  χρέωση της «ρήτρας» για όλο σχεδόν το εξάμηνο, από Ιούλιο μέχρι και Δεκέμβριο, δηλαδή και για μήνες κατά τους οποίους δεν έγινε κατανάλωση…          

Ο πρωτογενής τομέας, μετά το πρωτοφανές πλήγμα από την πανδημία και τις ασταμάτητες ανατιμήσεις σε ρεύμα, καύσιμα, λιπάσματα, ζωοτροφές και αγροεφόδια, το μόνο που εισπράττει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι κούφιες υποσχέσεις και προκλητική κοροϊδία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την ουσιαστική στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων με άμεσα, ξεκάθαρα και κοστολογημένα μέτρα: Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής (τουλάχιστον για το αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος), μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των καυσίμων στα ελάχιστα επιτρεπόμενα ευρωπαϊκά επίπεδα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών, και επιστροφή του ΕΦΚ σε όλους τους αγρότες ανεξαιρέτως.

Ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο! Μια νέα προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να δώσει λύσεις!

Γιώτα Πούλου

Aκολούθησε το permissos.gr στο facebook….για να μην χάνεις είδηση

Σχετικά