Χθες ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας η νέα ρύθμιση για τα “απάτητα βουνά”, που βάζει φρένο στην ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η διάνοιξη δρόμων, η κάθε είδους τεχνική επέμβαση μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος σε συγκεκριμένες περιοχές σε έξι βουνά της χώρας.
Στόχος της ρύθμισης είναι να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον και η βιοποικιλότητα σε περιοχές, οι οποίες παραμένουν ανέγγιχτες στο πέρασμα του χρόνου. Συγκεκριμένα στα “απάτητα βουνά” θα ενταχθούν εκτάσεις στα Λευκά Όρη, το Σάο, το Σμόλικα, την Τύμφη, τον Ταϋγετο και το όρος Χατζή.
Όπως τόνισε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με τη ρύθμιση απαγορεύονται στις εν λόγω περιοχές όλες οι δραστηριότητες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, από τη ρύθμιση επηρεάζονται έργα μερικών εκατοντάδων MW.
Πηγές της αγοράς, αναφέρουν ότι από τη ρύθμιση επηρεάζονται έργα σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, με απλές άδειες παραγωγής, δηλαδή έργα αρκετά ανώριμα. Εκτιμάται για παράδειγμα ότι επηρεάζεται ένα πρότζεκτ με άδεια παραγωγής στη Σαμοθράκη (όρος Σάος) ισχύος 200MW, καθώς επίσης και μέρος ενός ακόμη έργου στην Κρήτη (Λευκά Όρη) ισχύος 30 – 40 MW.
Για αυτό το λόγο άλλωστε το μήνυμα που εκπέμπεται ανεπίσημα από πηγές της αγοράς σε σχέση με το μέτρο είναι μάλλον καθησυχαστικό, ως προς τις παρενέργειες από την εφαρμογή της ρύθμισης για τα απάτητα βουνά.
Βεβαίως, πηγές της αγοράς ΑΠΕ, εκφράζουν ενστάσεις ως προς την επικοινωνιακή διάσταση του μέτρου, ενώ επισημαίνουν ότι εάν υπάρξει επέκταση και σε άλλα βουνά της χώρας ενδεχομένως να δημιουργηθεί πρόβλημα σε περισσότερες και πιο ώριμες επενδύσεις.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι το μέτρο όπως θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα πρώτα έξι βουνά δεν προκαλεί ανησυχία ή αντιδράσεις στην αγορά.