Στις καλένδες η μεταρρύθμιση της «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης», ενώ η απορρύθμιση και χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης συνεχίζονται!

Στην ομιλία μου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα τον κυβερνητικό προγραμματισμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τόνισα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθυστερεί προκλητικά εδώ και δυόμιση χρόνια τη μεταρρύθμιση της «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης» που θα ενισχύσει την Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους. Αντίθετα, με διαδοχικές απορρυθμίσεις επιβάλλει τον πολιτικό έλεγχό της πάνω στους υποστελεχωμένους και υποχρηματοδοτούμενους ΟΤΑ, υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία τους και προωθεί τις πελατειακές σχέσεις!

Ο κ. Βορίδης απαξίωσε πλήρως την «Επιτροπή Κοντιάδη», που συστάθηκε από τον προκάτοχό του, κ. Θεοδωρικάκο, για την κατανομή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, όπου συμμετείχαν οι φορείς των Δήμων και των Περιφερειών  (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ), και πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το πόρισμά της…

Αλλά ούτε και απέναντι στις δικές του υποσχέσεις είναι συνεπής, αφού στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Οκτώβριο έλεγε ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε Δήμους και Περιφέρειες, αλλά τώρα ζητά κι άλλη πίστωση χρόνου για το τέλος του 2022, που σημαίνει ότι ουσιαστικά την παραπέμπει στην επόμενη κυβέρνηση!  

Η ΚΕΔΕ που αποφάσισε στο συνέδριό της να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, εφόσον δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η μεταρρύθμιση, πρέπει να αναλάβει τώρα τις δικές της ευθύνες!

Το κείμενο της ομιλίας εδώ:      

https://docs.google.com/document/d/1cgQLXMmdNYteKmWq7z24bncUaRjsUK6Z/edit?usp=sharing&ouid=111467385552544978661&rtpof=true&sd=true

Σχετικά