Σοκαριστικό περιστατικό: 29 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε συγκέντρωση εκκλησίας

Είκοσι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ποδοπάτημα που έγινε σε συγκέντρωση εκκλησίας στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, τη Μονρόβια, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (20/1) ο υφυπουργός Πληροφοριών στο κρατικό ραδιόφωνο.

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια χριστιανικής ολονυχτίας στο Νιου Κρου Τάουν, προάστιο της πρωτεύουσας, δήλωσε ο υφυπουργός Τζαλαουά Τόνπο. Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι προκάλεσε το ποδοπάτημα.

«Οι γιατροί είπαν ότι 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ορισμένοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Τόνπο. «Είναι μια ημέρα θλίψης για τη χώρα», συμπλήρωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα αίτια της τραγωδίας δεν έχουν διευκρινιστεί. Οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τις συνθήκες του περιστατικού είναι λιγοστές. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι πιστοί δέχθηκαν επίθεση από ληστές, κάτι που προκάλεσε πανικό.

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια χριστιανικής ολονυχτίας στο Νιου Κρου Τάουν, ένα φτωχό προάστιο της πρωτεύουσας. Η συγκέντρωση προσέλκυσε σημαντικά πλήθη, σύμφωνα με εικόνες στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που χαρακτηρίζονται από τον ζήλο των συμμετεχόντων, είναι συχνές σε αυτή την ιδιαίτερα θρησκευόμενη και κυρίως χριστιανική χώρα, μια από τις φτωχότερες στον πλανήτη.

Στο τέλος της συγκέντρωσης, οι πιστοί κλήθηκαν να κάνουν τις προσφορές τους πριν αναχωρήσουν, σύμφωνα με μαρτυρία. «Ενώ αυτοί που είχαν κάνει την προσφορά τους έφευγαν, ακούσαμε ένα πολύ δυνατό θόρυβο από την είσοδο», δήλωσε ο Εμάνουελ Γκρέι, 26 ετών στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όταν φθάσαμε εκεί, βρήκαμε πολλούς ανθρώπους να κείτονται νεκροί και άλλοι να παλεύουν για τη ζωή τους», δήλωσε.

Η Λιβερία, μια χώρα περίπου 5 εκατ. κατοίκων στις ακτές του Ατλαντικού, πασχίζει να ανακάμψει από δύο εμφύλιους πολέμους που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 250.000 ανθρώπους και είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες να εκτοπιστούν από το 1989 έως το 2003. Οι δύο εμφύλιοι πόλεμοι οδήγησαν στην κατάρρευση του κράτους, καταστρέφοντας την οικονομία και τις βιομηχανικές υποδομές.

Η Λιβερία ήταν μια από τις τρεις χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα που κηρύχθηκε στη δυτική Αφρική τον Δεκέμβριο του 2013 και που διήρκησε πάνω από δύο χρόνια, προκαλώντας τον θάνατο σε πάνω από 11.300 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων σε πάνω από 4.800 στη Λιβερία. Πιο πρόσφατα, η πανδημία της Covid-19 δυσκόλεψε εκ νέου την προσπάθεια ανάκαμψης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά