Γιατί η Τετάρτη είναι η πιο δύσκολη μέρα – «Παγοδρόμιο» οι δρόμοι, τσουχτερό κρύο

Μπορεί η «Ελπίδα» να… φεύγει, όμως οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι… τα δύσκολα τώρα έρχονται

Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίδα», η οποία δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη χώρα για σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα και εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον κρατικό μηχανισμό, να βρίσκεται σε ύφεση, με τα προγνωστικά στοιχεία να δείχνουν ότι δεν θα χιονίσει ξανά τουλάχιστον σε μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο όπως φαίνεται… τα δύσκολα αρχίζουν τώρα.

Αυτό προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, με τον Γιάννη Καλλιάνο να κάνει λόγο για 48ωρο που έρχεται. Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος του MEGA είπε πως αυτό που μένει είναι μόνο ο ισχυρός παγετός, ο οποίος θα δώσει πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ώρες. «Μπορεί να χιόνισε τις προηγούμενες ημέρες και να είχαμε πυκνές χιονοπτώσεις, σπάνιες για πολλές περιοχές, όμως εκτιμώ ότι τα πιο δύσκολα έρχονται από δω και πέρα» είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, όπως είπε αργά το βράδυ της Τρίτης και νωρίς το πρωί της Τετάρτης θα έχουμε ισχυρό παγετό, ιδιαιτέρως σε περιοχές που έχει ήδη χιονίσει, θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να βγει ο κόσμος για περπάτημα, ακόμα περισσότερο να προσπαθήσει να οδηγήσει.

Μάλιστα, έκανε λόγο ακόμα και για θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους -18 βαθμούς Κελσίου σε πολλές ορεινές περιοχές, ενώ και στην Αττική δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να πέσει στους -4 βαθμούς Κελσίου.

«Όλοι οι δρόμοι είναι βρεγμένοι αυτή τη στιγμή, αλλά μόλις η θερμοκρασία πέσει κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου, όλο αυτό το νερό θα γίνει πάγος. Οι δρόμοι θα γίνουν παγοδρόμια» είπε χαρακτηριστικά.

«Παγοδρόμια οι δρόμοι»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδου.

Ο κ. Λαγουβάρδος εξέφρασε νωρίτερα την ανησυχία πως η Τετάρτη και η Πέμπτη θα είναι οι πιο δύσκολες, μέρες μετά την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, οι περιοχές που καλύφτηκαν με χιόνι και ακόμα δεν έχουν καθαριστεί, τις επόμενες ώρες θα μετατραπούν σε παγοδρόμια.

«Η Τετάρτη θα είναι η δυσκολότερη μέρα μετά την κακοκαιρία λόγο παγετού. Η θερμοκρασία σήμερα δεν είχε πέσει πολύ χαμηλά λόγω νεφώσεων, ωστόσο αύριο επειδή ο καιρός έχει ανοίξει θα έχουμε μια ενέφελη νύχτα και στις περιοχές που είναι χιονοκαλλημένες η θερμοκρασία θα πέσει πάρα πολύ» είπε.

«Επομένως το πρωί της Τετάρτης, θα έχουμε ισχυρό παγετό. Οι επιφάνειες θα παγώσουν. Δυστυχώς πολλές περιοχές δεν έχουν καθαριστεί και το χιόνι είναι άφθονο μέσα στο δρόμο» συμπλήρωσε.

«Πιο ασφαλείς θα είμαστε όταν το χιόνι λιώσει. Το φρέσκο χιόνι μπορεί να το περπατήσει κάποιος, ο πάγος δεν αντιμετωπίζεται. Ειδικότερα, επισήμανε, την Τετάρτη οι δρόμοι θα μετατραπούν σε παγοδρόμια. Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται με παγετό».

Παγετός από τις πρώτες βραδινές ώρες

Μάλιστα, σύμφωνα με το meteo.gr, παγετός σημειώνεται από τις πρώτες βραδινές ώρες της Τρίτης 25/01 στις χιονισμένες περιοχές της Βόρειας και Βορειοανατολικής Αττικής και της Βοιωτίας.

Επιπλέον, κατά τόπους σε περιοχές μεγαλύτερων υψομέτρων, σημειώθηκε ολικός παγετός, δηλαδή η θερμοκρασία δεν ανέβηκε καθόλου πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Διονύσου και της Πεντέλης όπου η μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση με -1,5 και -0,9 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η θερμοκρασία που καταγράφεται σε Αττική, Βοιωτία και Νότιο Εύβοια σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Σε αυτόν ξεχωρίζουν οι -10.1 βαθμοί Κελσίου στη Νέα Οδό στη Θήβα.

Καθόσον η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή περαιτέρω πτώση κατά τις διάρκεια της νύχτας, το πρωί της Τετάρτης 26/01 παγετός θα σημειωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της Αθήνας.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που και η Τετάρτη κηρύχθηκε μέρα γενικής αργίας στην χώρα, ενώ και στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά, δεν θα πραγματοποιηθεί η τηλεκπαίδευση.

Aκολούθησε το permissos.gr στο facebook….για να μην χάνεις είδηση

Σχετικά