Επ’ αόριστον αποχή των γιατρών από το εμβολιαστικό κέντρο Λιβαδειάς

ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΌ ΚΕΝΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΑΥΡΙΟ 02.02.22

Κωνσταντίνος Πλιακοστάμος

Γενικός Χειρουργός στο ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Επ’ αόριστον αποχή από το εμβολιαστικό κέντρο Λιβαδειάς θα κάνουμε ως γιατροί απονομιμοποιώντας τους εμβολιασμούς αν συνεχίσει η διοίκηση της 5ης υγειονομικής περιφέρειας να μετακινεί γιατρούς από το νοσοκομείο Λιβαδειάς σε άλλα νοσοκομεία. Προς το παρόν η αυριανή αποχή θα ξεκινήσει στις 12:00 μέχρι το τέλος του πρωινού ωραρίου.

Έχει προταθεί και η αναστολή τακτικών εξωτερικών ιατρείων αλλά και χειρουργείων.

Οι αντιδράσεις αυτές θα κλιμακωθούν αναλόγως της συμπεριφοράς της 5ης ΥΠΕ.Οι γιατροί ενώ λείπουν από το νοσοκομείο Λιβαδειάς ανόητοι λαμβάνουν τυχοδιωκτικές αποφάσεις με βάση το εκλογικό τους συμφέρον και την κομματική τους επιβίωση.

Αγωνιζόμαστε να πετύχουμε ένα ελάχιστο επίπεδο στελέχωσης στο νοσοκομείο Λιβαδειάς προκειμένου να προσελκύσουμε κι άλλους συναδέλφους προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες υγείας σε σας και η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ αποφασίζει την αποδυνάμωση μας για να δείξει ότι το ΕΣΥ λειτουργεί.

Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας της 5ης ΥΠΕ από τη μετακίνηση γιατρών για την κάλυψη χρόνιων προβλημάτων.

Η 5η ΥΠΕ σε προσπάθεια να κουκουλώσει για άλλη μία φορά το πρόβλημα της νεφρολογικής μονάδας του νοσοκομείου Αμφίσσης μετακινεί γιατρούς από το νεφρολογικό τμήμα του δικού μας νοσοκομείου.

Η 5η ΥΠΕ έχει μετακινήσει κατά καιρούς ξανά νεφρολόγο, παιδίατρο, αναισθησιολόγο, χειρουργό, παθολόγο σε άλλα πλημμελούς στελέχωσης νοσοκομεία τα οποία ούτε έλυσαν το πρόβλημά τους εκείνη την στιγμή ούτε αναπτύχθηκαν για το μέλλον.

Η μετακίνηση γιατρών δεν έλυσε ποτέ κανένα χρόνιο πρόβλημα αντιθέτως αποδυνάμωσε το χώρο που ο γιατρός εργαζόταν.Η ελεύθερη πτώση του ΕΣΥ φαίνεται πλέον ξεκάθαρα και το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλει να την παραδεχτεί κανείς.

Δεν υπάρχουν γιατροί που επιθυμούν να έρθουν σε υποστελεχωμένα επαρχιακά νοσοκομεία, όλοι θα προτιμήσουν, και πλέον έχουν αυτή τη δυνατότητα, τριτοβάθμια κεντρικά νοσοκομεία αποφεύγοντας νομικές ευθύνες και υπερβολικό φόρτο εργασίας.

Δεν υπάρχουν γιατροί σε αναμονή να στελεχώσουν όλες τις δομές υγείας που έχουν αναπτυχθεί ως τώρα επειδή κάποιοι θεώρησαν στο παρελθόν με μη επιστημονικά κριτήρια, ότι έπρεπε να υπάρχουν.

Πληρώνουμε πολύ ακριβά το τίμημα με κακές υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες επειδή κάποιοι στη δεκαετία του 90 έκαναν πολιτική αναπτύσσοντας από τη γέννησή τους καταδικασμένα σε μαρασμό νοσοκομεία με κομματικά και όχι υγειονομικά κριτήρια προσφοράς.

Το πρόβλημα της νεφρολογικής μονάδας στο νοσοκομείο Αμφίσσης σοβεί πάνω από 20 χρόνια και δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί ποτέ.

Μετακινείς έναν γιατρό σε άλλο νοσοκομείο για να βοηθήσει όταν υφίσταται προσωρινό κι έκτακτο πρόβλημα που πρόκειται σύντομα με σοβαρό σχεδιασμό να λυθεί.

Πόσο έκτακτο και προσωρινό είναι το πρόβλημα της νεφρολογικής μονάδας στην Άμφισσα όταν η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σχεδόν από την έναρξη λειτουργίας της;

Πέρασαν 20 χρόνια και ποτέ δεν έμεινε εκεί γιατρός περισσότερο από τρία χρόνια, οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες και ο συνάδελφος νεφρολόγος που κατά καιρούς έμενε εκεί δεν είχε τη στοιχειώδη υποστήριξη κι από τις βασικές ειδικότητες που προβλέπονται. Μοιραίο ήταν σε κάθε περίπτωση να παραιτείται.

Η συνεχιζόμενη μετακίνηση συναδέλφου το 2014 στην Άμφισσα έγινε αιτία αυτή να ζητήσει τη μόνιμη απόσπασή της εκεί κι ακολούθως να παραιτηθεί οριστικά και από την Άμφισσα αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις συνθήκες.

Εμείς χάσαμε τελικά, εκείνοι δεν είχαν ποτέ γιατρό σε μόνιμη βάση. Ευτυχώς η συνάδελφος βρήκε τον επαγγελματικό της δρόμο χρόνια μετά αναθεματίζοντας για την περιπέτεια που είχε ζήσει στην περιοχή μας.

Και είμαστε σίγουροι ότι υπήρξε αποτρεπτικός παράγων έλευσης στη συγκεκριμένη μονάδα της Άμφισσας για πάρα πολλούς συναδέλφους.

Το ίδιο συμβαίνει με όποιον πάει εκεί. Η διάθεση ιατρικής προσφοράς σε όποιον πηγαίνει εκεί εξελίσσεται πολύ γρήγορα σε τιμωρητική διαδικασία άστοχης επιλογής.Οι αιμοκαθαιρόμενοι εκεί κινδυνεύουν και η ίδια η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία έχει εκδηλώσει τις ενστάσεις για τις προδιαγραφές λειτουργίας της μονάδας.

Έχει προταθεί στους 19 εκεί νεφροπαθείς η μεταφορά τους στις αντίστοιχες μονάδες Λιβαδειάς και Λαμίας με πολύ καλύτερες και ασφαλείς συνθήκες αιμοκάθαρσης αλλά αντιδρούν. Είναι και το πολιτικό κόστος στη μέση της μονοεδρικής πλέον έδρας που η αντίπαλη παράταξη θα το εκμεταλλευτεί καταγγέλοντας την αναστολή λειτουργίας της μονάδας, αδιαφορώντας για το αν κινδυνεύουν οι αιμοκαθαιρόμενοι. Διαρκής διαχρονικός πολιτικός αμοραλισμός!Το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει και ας το παραδέχεται μόλις τώρα και για συγκεκριμένους αντιπολιτευτικούς λόγους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ίδια κατάσταση υφίστατο και επί των ημερών του.

Ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό είναι η παραδοχή του προβλήματος που δεν λύνεται ούτε με ανεύθυνες μετακινήσεις ταλαιπωρίας ούτε με άναρχες προσλήψεις οπουδήποτε χωρίς σχεδιασμό. Οι γιατροί είναι κεφάλαια επιστημονικά, έχουν επενδυθεί πάνω τους χρήματα, υπάρχει προσωπικό κόστος και αγωνία για την εξέλιξή τους και την εκπαίδευσή τους, δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτούν τη λογική του κάθε άσχετου κυβερνητικού που στο βωμό της εύκολης και πρόσκαιρης λύσης δυσίατων χρόνιων προβλημάτων, προτείνει μετακίνηση. Δεν είναι μυστικό άλλωστε, όλοι οι γιατροί έχουμε περισσότερη εκπαίδευση, εξειδίκευση, παιδεία και μόρφωση από όλους αυτούς που τοποθετούνται ως διοικητές νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών. Και φυσικά δεν εννοώ κάτι βενζινοπώλες οι ιδιοκτήτες ανθοπωλείων που είχαμε και τέτοιους.

Η μόνη μετακίνηση που είναι λογική πια να γίνει είναι του διοικητή της 5ης ΥΠΕ που και επί ΠΑΣΟΚ υπήρχε ως διοικητής και επί ΝΔ επιβιώνει και σίγουρα αυτό παραπέμπει σε ιδιαίτερα χαρισματικά προσόντα τυφλής κομματικής υποταγής σε βάρος της κοινής λογικής.

Aκολούθησε το permissos.gr στο facebook….για να μην χάνεις είδηση

Σχετικά