Διαμαρτυρία του Δ.Σ. Λεβαδέων για την τραγική κατάσταση της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων κατά τη συνεδρίασή του, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος διαμαρτυρίας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδειάς :

«Οι Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες αποτελούν μείζονες εστίες πολιτισμού με διαχρονική προσφορά στις τοπικές κοινωνίες, καθώς διαμεσολαβούν σταθερά και αποτελεσματικά τη σχέση των πολιτών με το βιβλίο και τις ψηφιακές πηγές γνώσης. 

Ταυτόχρονα προσφέρουν πολιτιστικό και κοινωνικό έργο με τις πολύπλευρες δραστηριότητές τους. Παρόλα αυτά τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά, ενώ η οφειλόμενη από την Πολιτεία υποστήριξη δεν ανταποκρίνεται στη μεγάλη κοινωνική σημασία τους. Η χρηματοδότησή τους είναι ανεπαρκής και η υποστελέχωσή τους είναι δεδομένη, αφού δεν πραγματοποιούνται νέες προσλήψεις, ούτε καν για την αναπλήρωση των κενών θέσεων που προκαλούνται από τις συνταξιοδοτήσεις. 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδειάς είναι μια από τις πλέον δραστήριες και παραγωγικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Έχει προσφέρει, από το 1953 μέχρι σήμερα στην πόλη μας, ένα σημαντικό και ποιοτικό πνευματικό και πολιτιστικό έργο, πολλές φορές μάλιστα σε συνεργασία με το Δήμο Λεβαδέων. Δυστυχώς όμως σήμερα η Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς εκπέμπει κραυγή αγωνίας και κινδυνεύει η συνέχιση της λειτουργίας της αφού δεν έχει καν συσταθεί το Εφορευτικό της Συμβούλιο.

 Με τον  νόμο  4735/ 2020 (ΦΕΚ 197 τ. Α΄ Κεφ. Β΄ άρθρα 20-23) που ψήφισε η κυβέρνηση προβλέπεται για τη σύσταση των Εφορευτικών Συμβουλίων προκήρυξη και διαδικασίες επιλογής ΑΣΕΠ. Ο εποπτεύων φορέας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ), δεν προνόησε για τα προβλήματα που δημιουργεί ο νέος νόμος στον ορισμό των νέων Εφορευτικών Συμβουλίων αλλά επιπλέον ολιγωρεί και στην εφαρμογή του, αφού δεν έχει προκηρύξει τις κατά τον νόμο προβλεπόμενες θέσεις. Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας είναι η υπολειτουργία των Δημόσιων Βιβλιοθηκών της χώρας αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις λειτουργικές ανάγκες τους. 

Χαρακτηριστικά, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς αδυνατεί εδώ και δύο περίπου χρόνια να πληρώσει τα ενοίκια, τους λογαριασμούς Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΛ) και την καθαριότητα, να συντηρήσει το ασανσέρ, τους πυροσβεστήρες, τους Η/Υ κλπ, αλλά ακόμη και να προμηθευτεί τα στοιχειώδη (χαρτί υγείας, αντισηπτικά) αφού δεν έχει Εφορευτικό Συμβούλιό και επομένως δεν μπορεί να εισπραχθεί ούτε καν η τακτική επιχορήγηση για όλο το έτος 2021 μέχρι και σήμερα.

 Επίσης κινδυνεύει να χαθεί οριστικά η χρηματοδότηση των 250.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αν δεν υλοποιηθεί το 2022, που εκπνέει η προθεσμία απορρόφησης. 

Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι προ των πυλών και πρέπει και αυτό να αντιμετωπισθεί άμεσα με την πρόσληψη προσωπικού στις θέσεις που έχουν κενωθεί ή πρόκειται να κενωθούν λόγω συνταξιοδότησης. Το δημιουργικό έργο της Βιβλιοθήκης, τόσο για τον Δήμο Λεβαδέων όσο και για τους όμορους Νομούς, πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα. 

Η συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των συλλογικών, θεσμικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής μας, κρίνεται αναγκαία. Όλοι μαζί πρέπει να υπερασπιστούμε το έργο και την λειτουργία της, διεκδικώντας άμεσες λύσεις από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων με  το παρόν ψήφισμα ζητά από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα του διορισμού Εφορευτικών Συμβουλίων που είναι καίριο, ειδικά για τη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς και να προκηρύξει άμεσα τις κενές θέσεις υπαλλήλων και στελεχών.»

Δείτε ακόμη

SOS!!! Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς

Σχετικά