Συμβουλές από άτομα που έχασαν πάνω από 20 κιλά και δεν τα ξαναπήραν

Μια νέα μελέτη από το πολυτεχνικό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αποκαλύπτει μερικά μυστικά για το πώς άνθρωποι που έχουν πετύχει να χάσουν βάρος και να μην το ξαναπάρουν.

Οι βασικές τους συμβουλές αφορούν τα εξής:

επιμονή παρά τα πισωγυρίσματα
κοιτάζοντας τακτικά πίσω στο πώς ήταν η ζωή τους πριν από την απώλεια βάρους
εστίαση στο πώς αλλάζει η υγεία τους

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Obesity: The Journal of The Obesity Society, είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη που επέτρεψε σε εκείνους που έχασαν πολλά κιλά οριστικά να προσδιορίσουν με δικά τους λόγια τι τους βοήθησε να το πετύχουν.
Οι περισσότεροι από 6.000 συμμετέχοντες είχαν χάσει περισσότερα από 20 κιλά κατά μέσο όρο και τα κράτησαν μακριά για περισσότερο από τρία χρόνια.

Απάντησαν σε ανοιχτές ερωτήσεις σχετικά με τα κίνητρά τους (στο παρελθόν και το παρόν) και τις στρατηγικές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους και τις επακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ομαδοποίησαν τις απαντήσεις ανά θέμα.

“Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν ο τρόπος με τον οποίο εκείνοι που πέτυχαν να χάσουν πολλά κιλά οριστικά περιέγραψαν την επιμονή τους μπροστά σε περιόδους πισωγυρίσματος στην πορεία τους”, δήλωσε η δρ. Suzanne Phelan, καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας και Δημόσιας Υγείας, που ηγήθηκε της μελέτης. “Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετώπισαν τα σκαμπανεβάσματα της απώλειας βάρους τους ως μέρος του επιτυχημένου ταξιδιού τους. Τα πισωγυρίσματα δεν τα έβλεπαν ως αποτυχίες. Τα αντιμετώπιζαν ως μια προσωρινή διακοπή στην πορεία τους. Πολλοί περιέγραψαν το πώς επέστρεψαν στον σωστό δρόμο από το επόμενο γεύμα ή την επόμενη μέρα και μέτρησαν τη συνολική επιτυχία με βάση τους μακροπρόθεσμους στόχους”.

Τα αποτελέσματα από την μελέτη αποκάλυψαν πρόσθετες γνώσεις σχετικά με τα κίνητρα πίσω από την απώλεια βάρους και τη διατήρησή του. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν συχνά θέματα υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Άλλοι ανέφεραν ανησυχίες σχετικά με την κινητικότητα, την εμφάνιση, τα σχόλια από την οικογένεια ή τους φίλους και την ανάγκη για αλλαγή, επειδή συχνά ένιωθαν κουρασμένοι.
Οι ερωτηθέντες πρόσφεραν συμβουλές σε άλλους που περνούν το ίδιο ταξίδι υγείας και απώλειας βάρους:

Πολλοί είπαν ότι η επιμονή ήταν απαραίτητη για να ξεπεραστούν τα αναπόφευκτα πισωγυρίσματα.
Ενθάρρυναν άλλους να προχωρούν μέρα-με-τη-μέρα, να μιλάνε τακτικά με ειδικούς διατροφής και ψυχολόγους αν χρειάζεται, για να επανέρχονται διανοητικά μετά από δύσκολες εβδομάδες και να αγκαλιάζουν μακροπρόθεσμους στόχους.
Περιέγραψαν επίσης την διαρκή καταγραφή των τροφών που καταναλώνουν κάθε μέρα ως βασική δεξιότητα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι όσοι έχασαν πολλά κιλά οριστικά:

Διατήρησαν το κίνητρό τους να διατηρήσουν την απώλεια κιλών κυρίως για λόγους υγείας και εμφάνισης
Σκέφτονταν συχνά το πώς ένιωθαν και ζούσαν πριν χάσουν τα κιλά που έχασαν
Πιστεύουν ότι οι πιο σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνουν μειωμένο πόνο, γενική υγεία, αυτοπεποίθηση, μεγαλύτερη άνεση ψυχικά και σωματικά, καλύτερη φυσική κατάσταση και εικόνα σώματος
Περιγράφουν τις συνέπειες της επιτυχούς απώλειας βάρους ως προκλήσεις που σχετίζονται με: το κόστος αγοράς νέων ρούχων, την απροσδόκητη κριτική από τους άλλους, την χαλάρωση του δέρματος και την προσπάθεια που απαιτείται για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής

Τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν στην αλλαγή των θεμάτων στα οποία δίνεται έμφαση, όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν συμβουλές για το πώς να διατηρήσουν την απώλεια κιλών.

Η δρ. Phelan και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν πρόσφατα μια άλλη μελέτη που εξέτασε τα κίνητρα επιλογής τροφής μεταξύ 4.000 ατόμων που έχασαν πολλά κιλά οριστικά. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Human Nutrition and Dietetics, έδειξαν ότι σε σύγκριση με άτομα με παχυσαρκία που είχαν σταθερό βάρος, εκείνοι που είχαν διατηρήσει την απώλεια βάρους έπαιρναν αποφάσεις για φαγητό με βάση περισσότερο την υγεία και τον έλεγχο του βάρους και λιγότερο το κόστος του γεύματος. Επίσης, όσοι έχασαν πολλά κιλά οριστικά ήταν πιο πιθανό να αναλογιστούν τις μελλοντικές συνέπειες της τρέχουσας συμπεριφοράς τους.

Πηγή: https://scitechdaily.com

Σχετικά