Είπαμε στον Μακρόν: Ή θα κάνεις τεστ ή τραπέζι 6 μέτρων, λέει το Κρεμλίνο

Επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αρνήθηκε να υποβληθεί σε τεστ κορονοϊού. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ το επιβεβαίωσε και είπε πως η Ρωσία δεν είχε πρόβλημα με αυτό, αλλά αυτό σήμαινε ότι θα υπήρχε απόσταση έξι μέτρων από τον Πούτιν προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του ηγέτη του Κρεμλίνου. “Δεν υπάρχουν πολιτικοί λόγοι σε αυτό, δεν επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο στις συνομιλίες”, είπε.

Υπενθυμίζεται ότι δυο πηγές του περιβάλλοντος του Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν στο Reuters ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, αρνήθηκε αίτημα του Κρεμλίνου να υποβληθεί σε ρωσικό τεστ ανίχνευσης της COVID-19 όταν έφθασε για να δει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα, ώστε η Ρωσία να μην αποκτήσει DNA του.

Έτσι, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κρατήθηκε σε απόσταση από τον Ρώσο ηγέτη στη διάρκεια των μακρών συνομιλιών τους για την ουκρανική κρίση στη Μόσχα.

Οι ίδιες πηγές, που έχουν γνώση του πρωτοκόλλου υγείας του Γάλλου προέδρου, δήλωσαν χθες, Πέμπτη, στο Reuters πως στον Μακρόν δόθηκε η επιλογή είτε να δεχθεί να του κάνουν τεστ PCR οι ρωσικές αρχές και να του επιτραπεί να έρθει κοντά στον Πούτιν είτε να αρνηθεί και να χρειαστεί να συμμορφωθεί με πιο σχολαστική τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι αυτό σήμαινε πως δεν θα υπήρχε χειραψία και [θα υπήρχε] εκείνο το μακρύ τραπέζι. Αλλά δεν μπορούσαμε να δεχθούμε να πάρουν το DNA του προέδρου», δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters, αναφερόμενη στις ανησυχίες ασφαλείας αν ο Γάλλος ηγέτης υποβαλλόταν σε τεστ από Ρώσους γιατρούς.

Δεύτερη πηγή από το περιβάλλον του Μακρόν είπε πως αντ’ αυτού ο Μακρόν υποβλήθηκε σε γαλλικό τεστ PCR πριν από την αναχώρηση και τεστ αντιγόνου που του έκανε ο δικός του γιατρός όταν έφθασε στη Ρωσία.

«Οι Ρώσοι μας είπαν πως ο Πούτιν έπρεπε να παραμείνει σε αυστηρή υγειονομική φούσκα», δήλωσε η δεύτερη πηγή.

Το γραφείο του Μακρόν είπε πως το ρωσικό υγειονομικό πρωτόκολλο “δεν μας φάνηκε να είναι αποδεκτό ή συμβατό με τους ημερολογιακούς μας περιορισμούς”, αναφερόμενο στο χρονικό διάστημα που θα απαιτείτο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Σε ερώτηση ειδικά περί κλοπής DNA, το γραφείο του Μακρόν απάντησε: “Ο πρόεδρος έχει γιατρούς που καθορίζουν μαζί του τους κανόνες που είναι αποδεκτοί ή όχι σε ό,τι αφορά το δικό του υγειονομικό πρωτόκολλο”.

πηγή: newsit.gr

Σχετικά