Άδωνις Γεωργιάδης: Μικρό με έλεγαν «τσιρίδα», αλλά η φωνή μου αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη στις πωλήσεις

«Δε θα πήγαινα για φαγητό με τον Πολάκη» δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του.

Για τη χαρακτηριστική χροιά της φωνής του, τα παιδικά χρόνια, τη γνωριμία με τη μετέπειτα σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου αλλά και για τις πολιτικές κόντρες που έχει κατά καιρούς με τον Παύλο Πολάκη μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην εφημερίδα Παραπολιτικά και τον εκδότη – δημοσιογράφο Γιάννη Κουρτάκη.

Όπως τονίζει, «τα παιδικά μου χρόνια ήταν καταπληκτικά, τα έζησα σε μια πολύ ευτυχισμένη οικογένεια», προσθέτοντας ότι πήγε δημοτικό σε ιδιωτικό σχολείο, ενώ γυμνάσιο και λύκειο σε δημόσιο. «Ο μπαμπάς ήταν ο αρχηγός της οικογένειας, με τη μαμά όμως να κάνει κουμάντο», συμπληρώνει, λέγοντας πως διάβαζε αρχαίους συγγραφείς από πολύ μικρή ηλικία.

Αυτό που τον έχει στιγματίσει, είναι η απουσία της μητέρας του. «Η παροιµία ότι το παιδί ορφανεύει από µάνα είναι αληθινή. Και σου το λέω εγώ, που είµαι πατέρας. Εχασα τον πατέρα µου στις 5 Μαρτίου του ’90, τον οποίο λάτρευα, και τη µητέρα µου στις 9 ∆εκεµβρίου του 1993. ∆εν έχει περάσει έκτοτε µία µέρα της ζωής µου που να µην έχω σκεφτεί τη µάνα µου έστω µία φορά. ∆εν πρόλαβε να ζήσει για να δει την ενασχόλησή μου με την πολιτική. Πέθανε πολύ νωρίς. Πρόλαβε µόνο να µε δει να έχω εκδώσει το πρώτο µου βιβλίο, τον “Οδηγό αρχαίων ελληνικών νοµισµάτων”, και µου είπε τότε: “Τελικά, θα τα καταφέρεις”. Έφυγε από λευχαιμία, που την ταλαιπωρούσε 11 χρόνια. Πολέµησε πολύ σκληρά και τελικά “έφυγε” έπειτα από έξι µήνες παραµονής στο Λαϊκό Νοσοκοµείο».

Δηλώνει ότι δεν τον ενοχλεί ο χαρακτηρισµός «εθνικός βιβλιοπώλης». «Τον θεωρώ εξαιρετικά τιµητικό. ∆εν ισχύει. Υπάρχουν πολύ καλύτεροι και µεγαλύτεροι βιβλιοπώλες από εµένα, αλλά ως τίτλος είναι πολύ τιµητικός. Ξέρεις, καµιά φορά σκέφτοµαι ότι έχω δεχθεί τόση κριτική για το ότι πούλαγα βιβλία και αναρωτιέµαι: Αν πούλαγα ναρκωτικά, θα είχα τέτοια κριτική; Από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς και όχι. Η τηλεπώληση ξεκίνησε το 2000. Τη δουλειά την έμαθα μόνος μου. Ο πρώτος που έκανε τη δουλειά με τις τηλεπωλήσεις ήταν ο Βελόπουλος στη Θεσσαλονίκη. Εγώ έκανα εκπομπές τότε στον Blue Sky στην Αθήνα, κυρίως αρχαιογνωστικού αντικειμένου, και μετά λόγω της εκπομπής του Βελόπουλου αποφάσισα να βάλω και τα βιβλία μέσα».

«Εσένα σε ενοχλεί η φωνή του Αδωνι, που τσιρίζει;» τον ρωτάει ο δημοσιογράφος, και απαντά: «Η φωνή μου είναι ενοχλητική, ιδιαίτερα όταν ανεβάζω τόνους, οπότε γίνεται πολύ τσιριχτή. Άλλωστε, από μικρό με έλεγαν “τσιρίδα” γι’ αυτόν τον λόγο. Στις πωλήσεις όμως απεδείχθη πάρα πολύ χρήσιμη, διότι είναι πολύ χαρακτηριστική. Άρα, ο άλλος με αναγνώριζε εύκολα και εύκολα καθόταν να με ακούσει.
Ακολούθως μιλάει για τη σχέση του με τις γυναίκες. «Μου αρέσουν, τις εκτιμώ και τις σέβομαι πολύ. Με την πρώην σύζυγό μου έχω εξαιρετικά καλές σχέσεις. Ήμουν παντρεμένος από το 1999 μέχρι το 2003. Με την πρώην σύζυγό μου, Μαρία Φρονιμίδη, μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά. Ήταν ο παιδικός μου έρωτας και κράτησε περίπου δέκα χρόνια, με χωρισμούς λίγων μηνών, μέχρι το πανεπιστήμιο. Ο γάμος όμως δεν κράτησε πολύ. Χωρίσαμε συναινετικά τρία χρόνια αργότερα, γεγονός που όμως δεν επηρέασε τη σχέση μας, αφού για 10 και πλέον χρόνια ήταν αναπόσπαστο στέλεχος των Εκδόσεων Γεωργιάδη. Η Μαρία ήταν κόρη του παλιού τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Γιάννη Φρονιμίδη».

Ακολούθως μιλάει για την Ευγενία Μανωλίδου: «Είχε έρθει στην Ελληνική Αγωγή, αρχικά για να βγάλουμε έναν δίσκο δικό της, με μουσική πάνω στους ορφικούς ύμνους, και στη συνέχεια υπήρξε και μαθήτριά μου στο μάθημα της Ιστορίας. Η Ευγενία είχε και έχει ακόμη, κάθε χρόνο, πάρα πολλές προτάσεις να παρουσιάζει εκπομπές στην τηλεόραση. Έχει πει σε όλα «όχι». Η ίδια δεν ήθελε να συνεχίσει να κάνει τηλεόραση. Την τηλεόραση την έκανε μόνο για συγκεκριμένο λόγο, για να βγάλει κάποια χρήματα, ώστε να πληρώσει παλαιά χρέη που είχε. Όταν αυτά επληρώθησαν, δεν της άρεσε καθόλου αυτή η δουλειά».

Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν που άφησα να με χαρακτηρίσουν αντισημίτη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης περιγράφει και τους λόγους για τους οποίους χαρακτηρίστηκε αντισημίτης. «Αν σου ζητούσα να μου πεις το μεγαλύτερο λάθος που έχεις κάνει σε αυτή τη διαδρομή, ποιο θα ήταν αυτό;» ερωτάται. «Το μεγαλύτερο λάθος ήταν που άφησα να με χαρακτηρίσουν αντισημίτη. Θεωρώ τον αντισημιτισμό πολύ μεγάλο ελάττωμα για κάποιον, δείγμα και πολύ κακού χαρακτήρα, αλλά και δεύτερο πράγμα». Όσον αφορά το εάν αυτό προέκυψε λόγω της σχέσης που είχε με τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, λέει: «Άκουσε ποια ήταν η σχέση μου με τον Κωνσταντίνο Πλεύρη. Όταν είχαν πεθάνει οι γονείς μου, εγώ δεν ήξερα καθόλου τον κ. Πλεύρη. Ήρθε στο περίπτερο μία φορά, στην έκθεση βιβλίου, στο Πεδίον του Αρεως, και μου είπε: «Θα τα δείξω στην εκπομπή μου». Τότε έκανε εκπομπή στο Telecity του Γιώργου Καρατζαφέρη. Είχε πολύ μεγάλη τηλεθέαση. Εγώ δεν έβλεπα την εκπομπή, δεν ήξερα καν περί τίνος πρόκειται. Έδειξε λοιπόν κάποια από αυτά τα βιβλία και την επόμενη ημέρα κάναμε ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών. Έβγαλα πολλά λεφτά από την προβολή. Του χρωστάω ευγνωμοσύνη γι’ αυτό το γεγονός. Δεν είχα ποτέ πολιτική ταύτιση μαζί του, ούτε καμία ιδεολογική ταύτιση σε κανένα θέμα. Διαφωνούσαμε πάντα, από την πρώτη ημέρα. Αλλά αυτή η σχέση που αναπτύχθηκε έδωσε την ευκαιρία να παρεξηγηθώ, κυρίως γιατί έκανα το λάθος να δεχτώ να δείξω, έστω και καλυμμένο, το βιβλίο του για τους Εβραίους στην εκπομπή μου. Πολιτικά δεν το πλήρωσα. Μπορεί να με κατηγόρησαν, αλλά δεν εμπόδισε αυτό σε κάτι την πολιτική μου καριέρα. Εμένα όμως με ενοχλεί».

Όσον αφορά τις σχέσεις που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Παύλο Πολάκη, λέει τα εξής: «Θα ήθελα πάρα πολύ να πω ότι θεωρώ τον Αλέξη Τσίπρα καλό άνθρωπο, αλλά θα ήταν ψέμα. Πιστεύω ότι το πραγματικό πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ο Παύλος Πολάκης. Το πρόσωπο που είδαμε στην τελευταία συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, αυτό το ευγενικό και το χαλαρό, είναι μάσκα. Γιατί ένας καλός άνθρωπος δεν επιτρέπει να φέρονται ακόμα και στους πολιτικούς αντιπάλους με τον τρόπο που φέρεται ο Πολάκης σε εμένα». Και συνεχίζει ο διάλογος ως εξής:

-Έχεις σκεφτεί γιατί είσαι ο μόνιμος στόχος του Πολάκη;

-Διότι από την πρώτη ημέρα που ήρθε στη Βουλή είχε ένα πολύ τραμπούκικο ύφος, θεωρώντας ότι θα κάνει μπούλινγκ στους βουλευτές της Ν.Δ., και εγώ δεν υποχώρησα.

-Θα μπορούσες να πας για φαγητό με τον Πολάκη;

-Όχι, με τον Πολάκη δεν νομίζω.

-Σε έχει ενοχλήσει η συμπεριφορά του;

-Μας χωρίζει άβυσσος πολιτισμού.

-Θεωρείς ότι δεν είναι ρόλος, αλλά η δομή του χαρακτήρα του;

-Θεωρώ ότι είναι ο χαρακτήρας του. Δεν θεωρώ ότι υποκρίνεται ο Πολάκης.

-Αν δεν ήσουν πολιτικός, τι θα ήσουν;

-Θα συνέχιζα να είμαι ο Άδωνις Γεωργιάδης που ήμουν πριν από την πολιτική. Θα πούλαγα βιβλία, θα έκανα μαθήματα, θα έκανα εκπομπές.

Πηγή: εφημερίδα Παραπολιτικά

Σχετικά