Τζο Μπάιντεν: Η Ρωσία δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές της Δύσης για την εξυπηρέτηση του χρέους της

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη μέτρων που αφορούν στο εμπόριο, σε τράπεζες και στην ελίτ της Ρωσίας –  «Δεν θα προχωρήσει ο αγωγός Nord Stream 2» – «Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία» – Συνέπειες θα έχει και ο Αμερικανός πολίτης, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις μετριάσουμε, πρόσθεσε

Τις κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και προσώπων με αφορμή την «εισβολή», όπως χαρακτηρίστηκε από την Ουάσινγκτον, στα «κρατίδια» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενημερώνοντας παράλληλα και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό και τη στάση που θα τηρήσει στο εξής η Ουάσινγκτον.

Τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος είχε αποφασίσει την επιβολή εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων (εμπάργκο) κατά του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Το διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Πρόκειται για εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε τρία επίπεδα: Σε εταιρείες, σε πρόσωπα και σε επίπεδο διακίνησης εμπορευμάτων που χρησιμεύουν στη βιομηχανία.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η Ρωσία κατέλαβε δύο περιοχές της Ουκρανίας», διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώνει η Ουάσινγκτον είναι αμυντικά, καθώς η Ρωσία πιστεύεται ότι θα κλιμακώσει τη δράση της και στρατιωτικά το επόμενο διάστημα.

«Ανακοινώνω την επιβολή κυρώσεων ως απάντηση στις κινήσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Εάν η Ρωσία προχωρήσει περαιτέρω με αυτήν την εισβολή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε επιπλέον κυρώσεις»,  δήλωσε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον Πούτιν να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία εδαφών που ανήκουν στην επικράτεια γειτονικών χωρών; Πρόκειται για μία κατάφορη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και απαιτούμε καθολική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».

O Τζο Μπάιντεν εξειδίκευσε τα μέτρα εναντίον της Μόσχας, λέγοντας πώς θα επιβληθεί αποκλεισμός στις δυτικές τράπεζες για δανεισμό της Ρωσίας προς εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους, κυρώσεις σε δύο τράπεζες τη VEB και τη Russian Military Banki, καθώς  και μποϊκοτάζ στο εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την προμήθεια της βιομηχανίας τεχνολογίας και όχι μόνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη στρατιωτική προετοιμασία της Μόσχας, λέγοντας πως «αν δεν είχε σκοπό να επιτεθεί, δεν θα συγκέντρωνε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και οπλισμό στα σύνορα με την Ουκρανία, ούτε θα μετέφερε φιάλες με αίμα και θα έστηνε νοσοκομείο στην περιοχή. Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία και το ξεκαθαρίζω, ότι οι ενέργειές μας είναι αμυντικές.

«Εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας, ο αγωγός Nord Stream 2, για τον οποίο εργαζόμασταν με τη Γερμανία, δεν θα προχωρήσει. Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν επιμείνει στις επιθετικές ενέργειές της, με επιπλέον κυρώσεις», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.

«Απαντώντας στις κινήσεις της Ρωσίας και στην τακτική της να μην αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Λευκορωσία, ενέκρινα πρόσθετες κινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και όπλων, τα οποία διαθέτουμε στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προκειμένου να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική, δηλαδή τις Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία. Όμως δεν θέλω να περάσω λάθος μήνυμα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας, θα κάνουμε τα πάντα ώστε να αμυνθούμε και να διαφυλάξουμε κάθε ίντσα της εδαφικής ακεραιότητας του ΝΑΤΟ».

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αναλυτικά οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν:

– Πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: τη VEB και τη Russian Military Bank».

– Πλήρεις κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκοπή από τη δυτική χρηματοδότηση προς τη ρωσική κυβέρνηση. Η Μόσχα δεν θα μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν θα μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές των ΗΠΑ ή στις ευρωπαϊκές αγορές.

– Κυρώσεις στην ελίτ της Ρωσίας και στα μέλη των οικογενειών τους. «Μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου και θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στον πόνο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

– Δεν θα προχωρήσει το σχέδιο με τη Γερμανία για τον αγωγό Nord Stream 2

– Κυρώσεις στη διακίνηση και προμήθεια προϊοντων για τη βιομηχανία στην τεχνολογία και όχι μόνο

Σχετικά