Σε συναγερμό η Αθήνα για την ουκρανική κρίση – Οι επόμενες κινήσεις

H απόρρητη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο εξωτερικών μόλις προσγειώθηκε ο Νίκος Δένδιας στην Αθήνα, αφορούσε την επόμενη ημέρα στην ουκρανική κρίση και τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και στη βοήθεια των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία.

Στη σύσκεψη αυτή εξετάστηκαν μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν, ενώ υπήρξε και τηλεδιάσκεψη με τον πρέσβη μας στο Κίεβο και με τους προξένους μας στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πώς θα αποχωρήσουν οι συμπατριώτες μας από τη στιγμή που ο εναέριος χώρος έχει κλείσει και δεν υπάρχουν εμπορικές πτήσεις.

Την ίδια ώρα δεν μπορούν να πετάξουν στρατιωτικά αεροπλάνα στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας αφού η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις των συμμάχων καθώς η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Οι επιλογές λοιπόν που για την ώρα εξετάζει η Αθήνα είναι η μεταφορά των ομογενών είναι να γίνει οδικώς με πολύ μεγάλη προσοχή και αρκετή προετοιμασία αφού οι Ρώσοι έχουν σχεδόν περικυκλώσει την Ουκρανία. Η επιλογή να υπάρξει μεταφορά των ομογενών μέσω ειδικής πτήσης δεν είναι ακόμη στο «τραπέζι» λόγω της επιθετικότητας των στρατιωτικών ρωσικών δυνάμεων.

Το βέβαιο είναι ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και των κατόχων του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς και σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών περίπου 100 συμπατριώτες μας έχουν έρθει σε επαφή με τις Αρχές. Η κατάσταση όμως είναι τόσο ρευστή που εκ των πραγμάτων, η ελληνική διπλωματία είναι αναγκασμένη να προσαρμόζει το σχέδιο στις συνθήκες επί του εδάφους.

Έντονη όμως είναι η κινητικότητα και στο διπλωματικό πεδίο. Η ελληνική πλευρά κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη -με δεύτερο διάβημα μέσα σε λίγες ημέρες- προκείμενου να υπογραμμίσει ότι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί ιερό Ευαγγέλιο και θεμέλιο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την ρωσική πλευρά να προχωρήσει στον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, εκτός των άλλων, θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των αμάχων πολιτών, μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής ομογένεια.

Λίγη ώρα αργότερα ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη προκειμένου να υπάρξει συντονισμός με την αμερικανική πλευρά. Το γεγονός ότι ο Τζεφρι Παιατ έχει διατελέσει πρέσβης στο Κίεβο μέχρι το 2016 σημαίνει ότι έχει άριστη γνώση της κατπάστασης και η Αθήνα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις εκτιμήσεις του.

Μετά τη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί και έκτακτο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών αλλά και έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ.

Σχετικά