Το παρασκήνιο πίσω από τις μετακινήσεις τριών έμπειρων αξιωματικών των τμημάτων Ανθρωποκτονιών και Εκβιαστών n Είχαν αναλάβει την υπόθεση της Πάτρας, τη δολοφονία της Καρολάιν και απαγωγές
Αδυναμία εξιχνίασης των συντριπτικά περισσοτέρων «συμβολαίων θανάτου», παρότι, όπως υποστηρίζεται, υπήρχαν προγενέστερες πληροφορίες για ορισμένα από αυτά. Απομάκρυνση την τελευταία τριετία, με αμφισβητούμενα κριτήρια, αστυνομικών που είχαν εξαιρετική ερευνητική εμπειρία.
Λανθασμένες εκτιμήσεις σε σειρά ερευνών, όπως για τη δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, όπου υπήρχε η παραπλανητική εντύπωση ότι επρόκειτο για επιδρομή ληστών, κάτι που προκάλεσε στρεβλή εικόνα στην τότε ηγεσία της Κατεχάκη με επακόλουθο την… επικήρυξη ανύπαρκτων δραστών και την πρόταση αλλαγής του Ποινικού Κώδικα. Περιορισμένη συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, μη εκμετάλλευση δεδομένων από έτερες αστυνομικές διευθύνσεις, αλλά και καταγεγραμμένη διάθεση συγκεκριμένων αστυνομικών για αυτοπροβολή ή και βραβεύσεις(!) τους από το Σώμα.
Καταγγελίες για επαφές με ιδιώτες, εκτός υπηρεσιακών αναγκών… Αυτοί φέρονται να είναι, σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους, οι λόγοι της αιφνιδιαστικής απομάκρυνσης δύο εκ των πλέον έμπειρων αξιωματικών του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής που, μεταξύ άλλων, είχαν αναλάβει και το επονομαζόμενο «θρίλερ της Πάτρας».
Σε μια ασυνήθιστη ενέργεια μετάθεσης στελεχών μιας ζωτικής σημασίας υπηρεσίας των αρχών ασφαλείας, κύριο ζητούμενο φέρεται επισήμως να αποτελεί η ανανέωση και η ενδυνάμωση του εν λόγω Τμήματος, στο οποίο προϊστάμενος τοποθετείται αξιωματικός με προϋπηρεσία στις έρευνες για τη δίωξη κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών.
Δυσαρέσκεια
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς της Κατεχάκη είχαν προ πολλού εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την απόδοση του κρίσιμου Τμήματος, με την απομάκρυνση των επικεφαλής να μνημονεύεται χαρακτηριστικά ως «θέμα χρόνου».
Την αφορμή αποτέλεσε ο αρχικός χειρισμός της δολοφονίας του 53χρονου Γιάννη Σκαφτούρου πριν από δύο εβδομάδες ή και λίγο παλαιότερα η αντιμετώπιση της απαγωγής επιχειρηματία από το Πικέρμι, για την οποία υπήρχε ενδελεχής καταγραφή δεδομένων από αναλυτές πληροφοριών και δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Κατά τις ίδιες πηγές, το εν λόγω Τμήμα ταλάνιζαν «προβλήματα στις έρευνες, έλλειψη πληροφοριακού δικτύου, καθυστερήσεις στην υποβολή δικογραφιών, τριβές στη διαχείριση προσωπικού αλλά και διαρροές ζωτικής σημασίας πληροφοριών προς διάφορες κατευθύνσεις».
Αλλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο, αντιτείνουν ότι οι απομακρυνθέντες συνάδελφοί τους «είχαν εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία, με εκπαίδευση στο εξωτερικό, καθώς και ότι σε όλες τις χώρες το ποσοστό εξιχνίασης των δολοφονιών του οργανωμένου εγκλήματος είναι ιδιαίτερα μικρό».
Οπως, μάλιστα, συμπληρώνουν, οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί δεν προχώρησαν σε οποιαδήποτε πλημμελή ή παράτυπη ενέργεια. Σημειώνεται ότι με την ίδια απόφαση απομακρύνθηκε και ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, ο οποίος είχε συντάξει ογκώδεις δικογραφίες για την ελληνική μαφία και η μετάθεσή του προκάλεσε έκπληξη, αφού δεν ασχολείται, λόγω αρμοδιότητας, με τα «συμβόλαια θανάτου».
in.gr