ΣΥΡΙΖΑ για Ερντογάν: Να αφήσουν οι σύμμαχοι τς ίσες αποστάσεις και να στηρίξουν την Ελλάδα

Οι εμπρηστικές και άκρως επικίνδυνες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι οποίες καταλήγουν στη δήλωση πρόθεσης από πλευράς του τούρκου προέδρου να διακόψει κάθε διάλογο, προκαλούν την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία στρέφεται – ξανά- σε συμμάχους και εταίρους, ζητώντας επιτακτικά την έμπρακτη στήριξή τους:

“Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες. Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας”, αναφέρει επακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση που εξέδωσε σε συνέχεια βολών που εκτόξευσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας με το βλέμμα -κυρίως- στις ΗΠΑ:​

“Δεν βλέπουμε να έχει τέλος αυτός ο ανταγωνισμός εάν οι σύμμαχοί μας εξοπλίζουν διαρκώς την Τουρκία. Πού θα φτάσει αυτό;” διερωτήθηκε σε συνέντευξή του (Real Fm) πριν από πέντε ημέρες. Αυτό που εισηγούμαι είναι να μη μας θεωρεί κανείς δεδομένους. Η Ελλάδα πρέπει να είναι μια υπολογίσιμη χώρα για όλους. Στη Βουλή έθεσα τον πήχη: Ζήτα μετ’ επιτάσεως από τον Μπάιντεν να μην δώσει F16 στην Τουρκία. Αν η αδυναμία του αυτή, μας φέρνει 4 δισ επιπλέον εξοπλισμούς με F-35, τότε ανησυχώ πολύ.

Στο μεταξύ, με επίκεντρο ξανά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο και αφορμή τις προκλητικές τουρκικές υπερπτήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έβαλλε ουσιαστικά και εναντίον των ΗΠΑ για τη στάση τους απέναντι στην Άγκυρα:

“Καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ποια ήταν η αμερικανική θέση που άκουσε ο “προβλέψιμος και δεδομένος” κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο του ταξιδιού του: “Θα συνεχίσουμε να μην καταδικάζουμε τις τουρκικές παραβιάσεις και θα πουλήσουμε τα F16 στην Τουρκία – εσείς αγοράστε F35, συνεχίστε να στέλνετε όπλα στην Ουκρανία και να διευκολύνετε τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα”.
Το μορατόριουμ

Υπενθυμίζεται πως επιφυλακτικός -αν και ενθαρρυντικός- για απευθείας διάλογο Ελλάδας- Τουρκίας είχε εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο, μετά τη ρωσική εισβολή, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη , σε ένα τετ α τετ από το οποίο είχε προκύψει “μορατόριουμ” για παύση των εντάσεων με κυβερνητικές πηγές να διαμηνύουν πως “υπάρχει αμοιβαίο όφελος” να πέσουν οι τόνοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχολιάσει πως είναι θετικό να ανοίγουν οι δίαυλοι επικοινωνίας σε αυτό το επίπεδο μεν, αλλά: “οι συναντήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα τη σταθερή μείωση της έντασης και όχι απλά να αποτελούν άλλη μια ευκαιρία για την Τουρκία προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνή της εικόνα μέχρι την επόμενη κρίση.

Τι σημαίνει πρακτικώς τούτο; ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί ότι είναι προς όφελος της χώρας να συνομολογούνται συμφωνίες “παύσης” της έντασης με την Τουρκία χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική και περιεχόμενο, αποτιμώντας καταρχάς ως αναβαθμισμένο τον ρόλο του Ταγίπ Ερντογάν στη διεθνή σκηνή ως περιφερειακή δύναμη και εκτιμώντας πως όσο καθυστερεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος επί διμερών ζητημάτων , τόσο ο τούρκος πρόεδρος θα ενισχύει τη δύναμη και το ρόλο του.

Να αξιοποιήσει τόσο την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ όσο και τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας για αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση, ώστε να δεσμεύσει τη γείτονα σε έναν ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, για μείωση της έντασης, με απώτερο στόχο την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ”.

Σχετικά