Ποιοι ήταν οι Βοιωτοί Άγιοι που γιορτάζουν 28 Μαΐου

Η κατά Βοιωτίαν Εκκλησία σεμνύνεται για το χορό των Aγίων της, οι οποίοι φώτισαν με το ευαγγελικό τους κήρυγμα και πότισαν με τους ασκητικούς ιδρώτες τους τη Βοιωτική γη. Τη χορεία των Βοιωτών Aγίων αποτελούν:

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο οποίος επισκέφθηκε τη Θήβα με τον Απόστολο Παύλο. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς μετά το θάνατο του Αποστόλου Παύλου δίδαξε και πέθανε στη Θήβα, όπου βρίσκεται ο τάφος του.

Ο Απόστολος Ρούφος, εκ των εβδομήκοντα μαθητών του Χριστού, υπήρξε πρώτος Επίσκοπος Θηβών.

Ο Άγιος Ρηγίνος, ο οποίος γεννήθηκε στη Λιβαδειά στις αρχές του 4ου αιώνα, έγινε Επίσκοπος Σκοπέλου, όπου μαρτύρησε το 362 μ.Χ.

Ο Όσιος Λουκάς, εκ των αναμορφωτών του μοναχισμού στον ελλαδικό  χώρο τον 10ο αιώνα, αφού μόνασε σε διάφορες περιοχές, τα επτά τελευταία χρόνια της ζωής του εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Στειρίου, όπου ίδρυσε το περιώνυμο μοναστήρι του. Πέθανε το 953 μ.Χ.

Ο Όσιος Νικήτας, ο οποίος γεννήθηκε στη Θήβα, ασκήτεψε σε ένα απόκρημνο σπήλαιο στην περιοχή της Όστειας, κοντά στο χωριό Πρόδρομος. Πέθανε το 1079 μ.Χ.

Ο Όσιος Μελέτιος, από τους πιο σπουδαίους αναμορφωτές του μοναστικού βίου στην κυρίως Ελλάδα μαζί με τον Όσιο Λουκά και τον Άγιο Νίκωνα τον «Μετανοείτε», γεννήθηκε το 1035 μ.Χ. στο χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Για 28 χρόνια ασκήτεψε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Θήβα, τον οποίο μετέβαλε σε μοναστήρι. Πέθανε 1105 μ.Χ.

Ο Όσιος Κλήμης, ο οποίος, αφού ασκήτεψε 30 χρόνια στον Κιθαιρώνα κοντά στον μεγάλο ασκητή Όσιο Μελέτιο, μετά το θάνατο του Οσίου Μελετίου, αναχώρησε για το Σαγμάτιο όρος, όπου και εγκαταστάθηκε επιδιδόμενος σε αυστηρούς ασκητικούς αγώνες σε ένα απόκρημνο σπήλαιο. Πέθανε το 1111 μ.Χ.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης, ο οποίος έζησε τον  12ο αιώνα, υπήρξε Μητροπολίτης Θηβών και Έξαρχος πάσης Βοιωτίας. Λόγω του μεγάλου φιλανθρωπικού και κοινωνικού του έργου τού εδόθη το προσωνύμιο «Νέος Ελεήμων».

Ο Όσιος Γερμανός, ο οποίος ασκήτεψε στο όρος Σαγματά μεταξύ του 1480 με 1540 μ.Χ.

Ο Όσιος Σεραφείμ, ο οποίος γεννήθηκε στο Ζέλι Φθιώτιδας. Αρχικά ασκήτεψε στην περιοχή του Ζελίου και της Αταλάντης, κατόπιν μόνασε για δέκα χρόνια στον Σαγματά και στη συνέχεια μετέβη στον Ελικώνα, στην περιοχή Δομπός, όπου ίδρυσε μοναστήρι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Πέθανε το 1602 μ.Χ.

O Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νέων Πατρών (Υπάτης) ο Ιερομάρτυς, ο οποίος καταγόταν από τη Θήβα και σφαγιάστηκε από τους Τούρκους το 1711 έμπροσθεν της Αγίας Τραπέζης του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου Υπάτης.

Ο Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, ο οποίος γεννήθηκε το 1912 στο Αμπελοχώρι Θηβών. Από τις 14 Σεπτεμβρίου 1933, που άφησε τον κόσμο, πήγε στην έρημο του Αγίου Όρους, στα Κατουνάκια, όπου έζησε ασκητικά μέχρι την ημέρα της κοιμήσεώς του, στις 14/27 Φεβρουαρίου 1998.

Ο Όσιος Δανιήλ που ασκήτεψε στη Ζάλτσα, όπου ο τόπος της άσκησής του είναι γνωστός ως η γούβα του Δανιήλ.

Η Τοπική μας Εκκλησία εορτάζει τη Σύναξη των Βοιωτών Αγίων στον Ιερό Ναό τους, που βρίσκεται μεταξύ Άρματος και Ελεώνος Θηβών, κάθε τελευταίο Σάββατο του Μαΐου εκάστου έτους.

Πηγή:imtl.gr

Σχετικά